Književnost u Močvari

subota, 15.06.2013. -
pisanje_pisaca_masina_zuto_630

Program tribine Književnost u Močvari, pod egidom Novi pisci u Močvari, ove godine odvija se sa specifičnim naglaskom na afirmaciji najmlađe generacije autora koja je stjecajem okolnosti ostala u sjeni prethodne generacije. Zbog nepostojanja središnjeg generacijskog časopisa, rasutosti scene, izdavačke inertnosti i manjka medijskog interesa za novi naraštaj pisaca – nova generacija ostaje bez zaslužene vidljivosti, što ovaj program želi nadomjestiti. Program koncipira i vodi kritičar i pisac Robert Perišić.

Gosti treće tribine u Močvari, u nedjelju, 16. lipnja, s početkom u 20.30 sati jesu Marija Borovičkić i Marko Gregur, rođeni nakon 1980. i zastupljeni u antologiji nove proze Bez vrata, bez kucanja.

Marija Borovičkić, rođena je 1985. u Splitu. Za priču Sto kili piza 2012. osvojila je nagradu publike na natječaju Centra za ženske studije pod nazivom Kratka priča je ženskog roda. Magistrirala je na odsjecima za povijest umjetnosti i etnologiju i kulturnu antropologiju pri Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Njezina proza je životno, neknjiški motivirana, čitka mješavina naracije i nepretenciozne esejističke refleksije koja živim jezikom razmatra žensko iskustvo, ne samo generacijsko nego i transgeneracijsko.

Marko Gregur, rođen je 1982. u Koprivnici, gdje i živi. Nagrađivan je na više natječaja za poeziju i kratke priče. Objavio je zbirku poezije “Lirska grafomanija (2011) i zbirku kratkih priča Peglica u prosincu (2012). Kroz Gregurovu prozu defiliraju propoznatljivi, često generacijski likovi i njihova neglamurozna realnost; njegova je naracija živahna, nesklona mistifikaciji a sklona egzistencijalnom paradoksu i humoru, uz mrvice dozirane, ali ipak važne gorčine.


Povezano