Književna perspektiva: Zašto (ne) pamtimo pročitano?

Zagreb, Booksa
utorak, 16.05.2023.

U srijedu, 16. svibnja u književnom klubu Booksa održava se prvi razgovor u seriji Književna perspektiva, posvećen temi pamćenja (o) književnosti. Sjećanje na pročitane lektire i uopće knjiga koje čitamo istraživački su fokus Luke Ostojića koji će o ovoj temi govoriti s književnim kritičarem Matijom Pricom.

Luku Ostojića ste navikli gledati i slušati u raznim ulogama, uredničkim, novinarskim, spisateljskim, a ovaj put u Booksi gostuje kao doktorand na Odsjeku za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu, gdje radi kao asistent na projektu Pamćenje (o) književnosti u svakodnevici. U razgovoru ćemo doznati zašto ga je privukao empirijski pristup književnosti, koliko toga što smo pročitali zapamtimo, te o čemu ovisi ono što ćemo upamtiti.

Tribina Književna perspektiva zamišljena je kao razgovor o fenomenima koji ulaze u fokus književnika i književnica koji trenutno stvaraju te pokušava dati odgovor na pitanja što je to što definira kontekst suvremene književnosti, koji fenomeni ulaze u fokus književnog stvaralaštva te zbog čega. Tribina se tako bavi specifičnim književnim fenomenima poput književnih škola, pravaca ili stilova koji se javljaju u suvremenom stvaralaštvu te društvenim fenomenima relevantnim za književnost poput samog čitanja, ekoloških tema ili tema migracija koje su aktualne u suvremenom životu.

Razgovor započinje u 19 sati.


Povezano