Zemlju biram, pedaliram

subota, 21.04.2012. - subota, 21.04.2012.
sindikat_biciklista_630

Okupljanje počinje na Trgu Francuske republike u 16 sati, a završava na Bundeku. Na taj dan će biciklisti opet masovno izaći na ulice i građanima dati priliku da barem na trenutak predahnu od buke i smoga.

“Grad je na primjeru Savske još jednom pokazao da je lakše naručiti kantu žute boje nego napraviti korak za grad po mjeri čovjeka, a ne auta. Stoga opet idemo na ulice naglasiti potrebu za gradom koji ne robuje automobilima. Želimo grad u kojem se ekološkim oblicima prijevoza poklanja prava pozornost. Želimo grad u koje će biciklisti i pješaci – prirodni saveznici – živjeti bez umjetnih sukoba koje stvaraju nepromišljene i nekvalitetne staze,” rekla je Iva Kvakić iz Sindikata biciklista.

Na ruti od Trga Francuske republike do Bundeka biciklisti će proći pokraj nadležnih gradskih institucija (ured za strategiju, ured za promet) i simbolički im pokazati kako bi Zagreb trebao izgledati u budućnosti. “Želimo da se iz gradskog Ureda za strategiju prošeću (ili odpedaliraju) do Ureda za promet i proslijede im već naručene i plaćene međunarodne Presto smjernice kako bi shvatili da je kvalitetna biciklistička infrastruktura mnogo više od žute crte na nogostupu i da rješenje za prometne probleme u gradu leži u sustavnom planiranju i povratku javnog prostora pješacima i biciklistima. Problem automobilskih gužvi niti jedan grad na Zemlji nije riješio tako da uporno gradi za aute, nego tako da gradi za sve druge: javni prijevoz, bicikle i pješake”, poručuju iz Sindikata biciklista.

Iz Sindikata biciklista pozivaju sve građane da se pridruže ovoj manifestaciji i da dođu na vlastiti pogon i ponesu zviždaljke, glazbala, rekvizite, dobru volju i puna pluća, da pokažu da se Zemlju i Zagreb voli biciklom.

 


Povezano