Svježe i aktualno

S članovima Phonograma, kolektivom koji pokušava revitalizirati muzičku scenu u Osijeku, razgovarali smo o njihovom radu i budućim planovima.

Vatroslav Miloš
phonogram_630

Razgovarao: Vatroslav Miloš

Phonogram je, kako stoji na njihovoj službenoj stranici, “inicijativa koja okuplja glazbene entuzijaste čiji je cilj osvježiti i prodrmati osječku glazbenu scenu”. Prije nekoliko mjeseci u Osijeku su počeli s organizacijom koncertnih događanja koja odskaču od, ako je uopće i ima, standardne alternativne ponude. U tom su kratkom periodu u Osijek doveli berlinsku synth-pop divu Naadyn, zagrebačke prvake garažne i pank scene Modern Delusion i Divided Minds te Analenu, This Day Will Burn i Brut. S članovima Phonograma razgovarali smo o njihovom radu, idejama i budućim planovima.

 

KP: Što je Phonogram, kako je pokrenut i tko stoji iza njega? Čime se sve bavite i koji su vam primarni interesi?

PHNGRM: Phonogram je inicijativa čiji je cilj obogatiti i pridonijeti raznolikosti osječke glazbene, klupske i koncertne scene. Svi članovi su glazbeni entuzijasti koji prate aktualnu glazbu, idu na koncerte i festivale diljem Hrvatske, te im je cilj dio svega toga donijeti i u Osijek. Vedran Karaman bio je začetnik ove ideje. Kada god smo se vidjeli negdje vani ili na koncertu potezala se rasprava kako Osijeku nedostaje indie glazbena i koncertna scena. Konkretni koraci su se poduzeli kada se Vedran javio Nikoli Peniću i meni (Darko Bošnjak, op.ur.) s idejom da pokrenemo inicijativu pod kojom bismo radili partije i koncerte s indie predznakom, od elektronike do indie rocka. Na to sam odmah predložio da ubacimo u to i Ninu Popovića, a on je sa sobom doveo Dinu Popovića i Dunju Rakarić. Uz Enu Baćanović-Ruby iz Punčki koja je radila dizajn i vizualni identitet, to je orginalna postava Phonograma. Malo kasnije se javio i Silvestar Bistrović i ponudio svoje usluge web programiranja. On je zaslužan za našu web stranicu te doprinosi po pitanju promocije.

Potrebno je napomenuti i da Phonogram nije nešto na što smo napravili preko noći. Nakon što smo se odlučili pokrenuti inicijativu, prošlo je neko vrijeme dok nismo kreirali željeni vizualni identitet i dosta smo brainstormali. U trenutku kada smo izašli u javnost, imali smo već jasne planove i ciljeve za budućnost, dogovorene prve koncerte i ostvarene kontakt s ostalim udrugama koje se bave organizacijom koncerata u drugim gradovima. 

Također, neki od članova imaju velikog iskustva u tom području: Vedran je već dugo vremena prisutan na osječkoj glazbenoj sceni kao glazbenik, DJ, organizator, ali je i sveprisutna osoba na većini alternativnih događanja u Osijeku. Osim toga, vodi tvrtku koja se bavi internet marketingom tako da njegova znanja i iskustva koristimo i u promociji inicijative i događaja. Nino djeluje u sklopu Žive Muzike iz Zagreba u organizaciji koncertnih događanja te kao DJ. Dino je organizirao slušaonice alternativne i aktualne glazbe u Voodoou (udruga Druga Scena). Ostali nemaju previše konkretnog iskustva s organizacijom koncerata i sličnih događanja, ali su svi prisustvovali dovoljnoj količini koncerata da znaju što bi htjeli napraviti i u kojem smjeru želimo ići kao kolektiv.

Za prvi koncert smo odabrali synth pop/dreamwave glazbenicu Naadyn iz Berlina jer je ona bila savršena demonstracija onoga što želimo prezentirati osječkoj publici: svježe, aktualno i do sada neviđeno u Osijeku.

 

KP: Postoji li publika zainteresirana za muzičke programe alternativne glazbe u Osijeku? Možete li reći nešto više o žanrovskim preferencijama koncerata koje organizirate, odnosno želite organizirati?

PHNGRM: Koncertna scena u Osijeku, posebno alternativne glazbe je u padu prošlih godina te je i to jedan od razloga zašto ovo radimo. Alternativna scena u Osijeku je do sada uključivala isključivo punk i metal, no jedan od naših ciljeva je biti alternativa u samoj sferi alternativne scene Osijeka. Kao zaljubljenici u glazbu nerijetko putujemo do Zagreba i šire na koncerte jer Osijek jednostavno nije na mapi po tom pitanju. Naš je cilj Osijek staviti na tu mapu, omogućiti osječkoj publici da čuje nešto aktualno i svježe, nešto što se do sada nije moglo čuti u Osijeku. U gradu zasigurno postoji publika za glazbene smjerove koje želimo promovirati i predstavljati našim koncertima, no kroz godine neaktivnosti scene po tom pitanju, rekao bih da je publika malo troma, te će biti potrebno neko vrijeme da se stvori kritična masa koja će biti spremna doći na većinu stvari koje nudimo i kojoj neće biti teško dati 10 ili 20 kuna da čuje nešto novo. Za sada smo zadovoljni odazivom publike i nadamo se da će još više publike prepoznati naše ciljeve i još većem odazivu i podršci na budućim događanjima.

Reakcije javnosti i publike su do sada bile iznimno pozitivne te su nam se u vrlo kratkom vremenu javili i izvođači koji bi htjeli svirati u Osijeku. Nažalost, nismo bili u mogućnosti sve realizirati radi ograničenja rasporeda kluba u kojem trenutno radimo koncerte, no svakako nam puno znači njihova podrška i želja da dođu predstaviti svoj materijal u Osijek. 

Primarno nam je cilj raditi koncerte i partije indie predznaka što uključuje sve od gitarske, elektroničke, synth i chillwave glazbe. Osim toga u planu su nam i razne slušaonice, kulturni događaji i izložbe povezane i s glazbom te alternativnom i uličnom umjetnošću. Zasada smo si zacrtali nekakav ritam od maksimum dva koncerta/slušaone mjesečno pa ćemo vidjeti kako će to funkcionirati. 

 

KP: Kako se financirate? Kakve su uopće opcije javnog financiranja programa posvećenima alternativnoj kulturi i mladima u Osijeku?

PHNGRM: Što se tiče financiranja, za sada nastojimo stvari držati što je jednostavnije moguće. Po pitanju promocije preko interneta, plakata i ostalih promotivnih materijala financiramo se sami, dok sve ostale troškove podmirujemo od naplate upada. Cijene ulaznica na naše manifestacije su za sada bile zbilja minimalne, 10 do 20 kuna, jer nam je želja po što pristupačnijoj cijeni prezentirati publici materijale izvođača, no unatoč tome, za sada je to bilo dovoljno da se više manje pokrijemo.

Što se tiče javnog financiranja alternativnih programa, Osijek tu stoji poprilično slabo, postoje mogućnosti za sufinanciranje od strane Grada ukoliko se koncert radi u sklopu nekog kulturnog/glazbenog projekta, ali samo tako. Postoji i problem (ukoliko to možemo nazvati problemom) što još nismo registrirani kao organizacija i nemamo svoj račun te samostalno ne možemo tražiti novce ili se prijaviti na eventualne natječaje, ali to nam je u planu.

 

KP: Kakva je situacija s koncertnim prostorima? Gdje se održavaju manifestacije koje organizirate? I postoje li neki prostori koji bi se programima koje organizirate mogli revitalizirati?

PHNGRMIako nismo ekskluzivno vezani uz klub Exit, rukovodstvo tog kluba je prepoznalo naše ideje i pozitivne stvari koje Phonogram donosi pa su nam omogućili korištenje svog prostora po iznimno povoljnim uvjetima, tako da su naša prva tri koncerta odrađena u njihovom koncertnom prostoru, te će i ostatak proljetnog programa također biti održan tamo.

Za buduće manifestacije, ovisno o potrebama, moguće da ćemo mijenjati lokacije, no za sada sama veličina prostora i lokacija kluba Exit, u centru Tvrđe, savršeno odgovara našim potrebama.

Za sada nam je cilj po pristupačnim cijenama omogućiti osječkoj publici da čuje nešto drugačije od dosadašnje klupske i koncertne ponude, kako bismo poboljšali kvalitetu osječkog noćnog života i time samu osječku scenu vratili na razinu koju grad takve veličine i reputacije zaslužuje. Treba naglasiti kako u Osijeku ima dosta neiskorištenih prostorija, od propalih tvornica, bolnica, do derutnih građevina koje osječki odjel za urbanizam i kulturu nažalost nije prepoznao kao eventualna prilika da mladi nešto sami pokrenu/stvaraju.

 

KP: Što nam – bilo da se radi o onima konkretnima ili onima koji spadaju u želje i mogućnosti – možete najaviti za budućnost?

PHNGRMIdući koncert na repertoaru je u subotu, 26.4. u klubu Exit: synth pop glazbenik ManMachine iz Zagreba uz mladog glazbenog producenta Kimekai iz Đakova. Obojica imaju izmno zanimljiv zvuk koji se ne može često čuti u Osijeku i nadamo se da će publika to prepoznati i doći u što većem broju.

Od budućih koncerata je potvrđen Gone Bald 29.5. koji ovom turnejom, u sklopu koje dolazi u Osijek, slavi 20 godina postojanja, te ćemo također ugostiti jedan od najboljih domaćih alternativnih bendova, Vlastu Popić koji će premijerno nastupiti u Osijeku 7.6. Za jesen smo planirali dovesti Punčke, Ti, Žen, Nežni Dalibor, Seven that Spells, i mnoge druge.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano