Živo mjesto zajedničkog iskustva umjetnosti

Udruga KONTEJNER otvara novi prostor za kulturu i umjetnost u Zagrebu koji će okupljati kreativne profesionalce iz područja suvremene umjetnosti, znanosti, tehnologije i glazbe.

pripremila:
Ivana Pejić
FOTO: One Tree ID, Agnes Meyer-Brandis

Nakon 20 godina djelovanja na nezavisnoj kulturnoj sceni i više od 120 izložbi realiziranih u prostorima drugih institucija ili organizacija, udruga KONTEJNER – biro suvremene umjetničke prakse novu etapu svojeg djelovanja obilježava otvaranjem vlastitog prostora. Novi radno-izložbeni prostor na adresi Odranska 1/1 u Zagrebu zamišljen je kao mjesto susreta publike i kreativnih profesionalaca iz različitih područja djelovanja, čime se organski nastavlja na rad udruge prepoznatljive po interesu za umjetničke prakse koje nastaju na sjecištu umjetnosti, znanosti i tehnologije.

Da odluka o otvaranju prostora nije došla naprasno nakon dva desetljeća rada, već je sazrijevala dugo vremena, nakon čega je i proces pronalaženja adekvatnog prostora trajao duže od očekivanog, pojašnjava nam članica KONTEJNERA, kustosica Tereza Teklić. “Obraćali smo se naravno na razne adrese za podršku, ali bezuspješno. Kad smo prošle godine pronašli ovaj prostor, odgovarao je svim našim potrebama za objedinjavanjem uredskog, produkcijskog i programskog dijela našeg rada. I tako je krenuo proces obnove i uređenja novog, ali prvog izložbeno-izvedbenog prostora kojeg će udruga KONTEJNER voditi.”

Novi prostor nalazi se u kompleksu Vjesnika, a osim prostorija za javne programe uključuje i urede, šank zonu te sobu za sastanke. Prije preuzimanja prostora u jednom njegovom dijelu nalazila se tiskarska radiona, a pri uređenju interijera kolektivu je bilo važno zadržati elemente njegove prijašnje namjene. U realizaciji te namjere udruga je surađivala s nagrađivanim arhitektonskim uredom SKROZ koji autorski potpisuje projekt interijera prostora. “Iako smo svjesni situacije koju kompleks Vjesnik prati zadnjih godina i problema koji postoje, jednako tako smo kroz ovaj proces uređenja postali svjesni njegovog ogromnog potencijala kojeg se nadamo istražiti tijekom sljedećih godina rada na lokaciji”, ističe Teklić.

Iako im prostor kojim samostalno upravljaju otvara nove radne i produkcijske mogućnosti, prvenstveno kada je riječ o višemjesečnim rezidencijama gostujućih inozemnih umjetnika, članice kolektiva u ranijem su razgovoru za Kulturpunkt istaknule kako to ne znači i zatvaranje vrata za suradnje s drugim prostorima, organizacijama i institucijama, već njihovu trajnu i kontinuiranu nadgradnju. Potvrđuje to i Teklić, navodeći kako je želja kolektiva da novi prostor “postane živo mjesto zajedničkog iskustva umjetnosti na kojem će publika redovito imati priliku vidjeti i čuti najnovije od hrvatske i svjetske umjetničke produkcije – izložbe, performanse, radionice, konferencije, ali i koncerte”.

Novi prostor tako označava novo razdoblje djelovanja udruge KONTEJNER, a uvid u ono što će tamo prezentirati zagrebačka publika ima priliku vidjeti od 15. rujna kada će se prostor otvoriti javnosti izložbom nagrađivane njemačke umjetnice Agnes Meyer-Brandis, instalacijom One Tree ID – Kako postati drvo za drugo drvo.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano