Želja za istraživanjem izvedbe

PAP, edukativni program za izvedbene umjetnosti koji se od 2015. godine provodi u prostorima zagrebačkog MSU-a, ove godine obilježava petu godišnjicu djelovanja.

pripremila:
Ivana Pejić
PAP_630

Performing Arts Program, ili skraćeno PAP, edukativni je program za izvedbene umjetnosti koji se od 2015. godine provodi u prostorima zagrebačkog MSU-a, a ove godine obilježava petu godišnjicu djelovanja. Riječ je o prvom projektu sustavnog podučavanja umjetnika i umjetnica u području fizičkog kazališta, a pokrenuo ga je autor i pedagog Žak Valenta prepoznavši nedostatak takvih programa u sklopu formalnog obrazovnog sustava.

Pored radionica fizičkog kazališta, tehnika mimike i pantomime te performansa, program uključuje i radionice javnog govora i nastupa koje vodi glumac Vilim Matula. Cilj im je, kažu, okupljanje, educiranje i afirmacija novih izvođača i autora, pa program nije rezerviran samo za profesionalce, već je otvoren svima zainteresiranima za istraživanje polja izvedbenog izražavanja i razvijanje scenskih vještina i sposobnosti.

PAP je stoga u dosadašnjem radu okupio različite entuzijaste na izvedbenom polju, koji svake godine u svibnju, u sklopu platforme PAP tijela, imaju priliku pokazati svoje autorske radove, nastale kao rezultat višemjesečnih radionica. Izvedbe se odvijaju u prostorima Muzeja suvremene umjetnosti, čime se razvija i unatrag nekoliko godina sve popularniji hibrid spajanja muzejske i izvedbene prakse.

“S obzirom na različite profesije i interese polaznika te njihove različite umjetničke preference, PAP-ovci ne formiraju kolektiv u klasičnom smislu, oni su prije hibridna zajednica izvođača sa zajedničkom čvrstom točkom – željom za istraživanjem izvedbe”, piše o PAP-u umjetnica performansa i plesačica Josipa Bubaš.

Bubaš je ujedno i urednica monografije PAP 5 godina, čija je promocija dio ovogodišnjeg obljetničkog programa koji se odvija pod nazivom Između formalnog i neformalnog. Dvodnevni simpozij uključuje i istoimeni okrugli stol te izvedbe polaznica i polaznika PAP programa koje se održavaju 24. i 25. lipnja na platou ispred MSU-a.

Cjelokupni program simpozija dostupan je na stranicama Muzeja suvremene umjetnosti.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano