Za djelovanje je potrebno razvijati diskurs

Novi ciklus podcasta Društva arhitekata Zagreba namijenjen je praćenju djelovanja DAZ-a i šire stručne zajednice, ali i teorijskim diskusijama o arhitekturi i urbanizmu.

pripremio:
Lujo Parežanin
veles_630 Foto: Miroslav Vajdić / Flickr

Pripremio: Lujo Parežanin

Društvo arhitekata Zagreba pokrenulo je podcast pod nazivom Prednji plan, namijenjen praćenju djelovanja DAZ-a i šire stručne zajednice, ali i teorijskim diskusijama o arhitekturi i urbanizmu. Kako je navedeno u službenom priopćenju, podcast je zamišljen kao “prostor edukacije i prenošenja znanja, ali i dubinske rasprave, konfrontiranja mišljenja i ideja te izgradnje zajedničkog misaonog tla”.

Iz DAZ-a pritom posebno naglašavaju važnost promišljanja društvenog konteksta struke, sugerirajući da takvog pristupa sistemski manjka. “Arhitektura i urbanizam su po svojoj prirodi društveno angažirane discipline”, navode, te naglašavaju kako “nije moguće govoriti o gradu i stvarati arhitekturu bez da se istovremeno, svjesno ili nesvjesno, prigrljuje određen pogled na svijet, kulturu i prostor. Takva pozicija podrazumijeva da je prije čina stvaranja potrebno misliti, odnosno da je za djelovanje potrebno razvijati diskurs. Dinamika vremena u kojem živimo dodatno potencira potrebu za razvojem arhitektonske misli, kako bi struka i društvo isplivali iz trenutnog diskurzivnog vakuuma koji karakterizira većinu izgrađenog prostora”.

Konačno, ističu svoju vjeru u izgradnju snažne strukovne zajednice i pripadajućeg diskursa, koji će moći adekvatno odgovoriti na mnogostruke kontekste koji uokviruju arhitektonski u urbanistički rad. “Kvalitetna praksa, strukovna politika, zakonodavna i institucionalna reforma”, napominju, “nisu preduvjeti već posljedice stvaranja takve zajednice i diskursa”.

Prvi ciklus podcasta, sastavljen od pet epizoda, moguće je pronaći na DAZ-ovoj službenoj stranici.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano