Umjetnost s greškom

Sedma festivalska i druga virtualna izložba /'fu:bar/ usmjerena je dokumentiranju, kontekstualizaciji i proširivanju raznih oblika održivosti digitalne umjetničke prakse.

pripremila:
Ivana Pejić
2021-fubar-izlozba_IFC-background

S početkom listopada otvorena je sedma festivalska, a druga virtualna međunarodna izložba glitch arta /’fu:bar/, u čijem je fokusu multimedijska reinterpretacijska umjetnost s temom greške. Ovogodišnji postav prikazuje preko 500 digitalnih djela 149 umjetnika_ca i kolektiva iz 44 zemlje svijeta, isprepletenih u multimedijsku sekvencu koja je dostupna u fizičkom prostoru Francuskog instituta u Hrvatskoj, te kao online digitalni postav u virtualnom izložbenom prostoru. Izložba je organizirana pod vodstvom umjetničke organizacije Format C, a kustosi_ce ovogodišnjeg postava su Zoe S. a.k.a. Ras Alhague, jonCates, Kaspar Ravel te Dina Karadžić i Vedran Gligo.

Široko postavljena tema ovogodišnjeg festivala usmjerena je dokumentiranju, kontekstualizaciji i proširivanju raznih oblika održivosti digitalne umjetničke prakse. “Izložbena selekcija nastala je temeljem velikog odaziva umjetnika_ca na otvoreni poziv, a s ciljem kreiranja što šireg presjeka glitch umjetnosti kao iznimno opsežne hiper-suvremene prakse zajednice”, poručuju organizatori. Svrha ove skupne izložbe je pružiti podršku i vidljivost međunarodnoj zajednici umjetnika_ca aktivnih u području elektronički utemeljenog umjetničkog eksperimenta, suradničkog stvaralaštva i proširenih novih medija.

Proces izrade virtualnog prostora njihova susreta u tijeku je već dvije godine, a obuhvaća procese mapiranja i 3D oblikovanja, naprednog kodiranja i programiranja te drugih multimedijskih pristupa i postupaka. To je, između ostalog, i primjena fotogrametrije na prostoru AKC Medika, dugogodišnjeg doma /’fu:bar/ festivala, koji je 2020. znatno oštećen zagrebačkim potresom i još uvijek nije u potpunosti upotrebiv.

Djela prikazana u izlogu Francuskog instituta, selekcija su statične i pokretne slike i mogu se pogledati do kraja listopada, dok su radovi u ostalim medijima (web, zvuk, tekst) dostupni online sve do kraja godine.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano