Naracije otpora

Filmski i diskurzivni program 14. Subversive Festivala odvija se pod krovnom temom Post-COVID demokracija: Etika borbe i poetika solidarnosti.

pripremila:
Ivana Pejić
tvornice radnicima

Tvornice radnicima, r. Srđan Kovačević

Možemo li zamisliti radikalni prekid s postojećim društvenim hijerarhijama i izgradnju svijeta bez izrabljivanja životinja, uništavanja prirode i opresije nad ženama i manjinama? Što nam pandemijska kriza govori o pukotinama u sustavu? Pretvaramo li se u društvo kontrole i represije i ima li u njemu još prostora za otpor? Koju ulogu u svemu tome imaju umjetnost i kultura? Neka su to od pitanja koja otvara 14. izdanje Subversive Festivala, koji se održava od 3. do 23. listopada pod krovnom temom Post-COVID demokracija: Etika borbe i poetika solidarnosti. U dvadeset festivalskih dana na nekoliko zagrebačkih lokacija (Kino Tuškanac, Dokukino KIC, Leksikografski Zavod Miroslav Krleža i SKD Prosvjeta) te na online platformi volimdokumentarce.net, publiku očekuje sadržajan diskurzivni, natjecateljski i popratni filmski program, uz gostovanje brojnih teoretičara, umjetnika, filmaša i aktivista.

Natjecateljski i popratni program 14. Subversive Film Festivala donosi tridesetak recentnih filmskih naslova koji su obilježili tekuću godinu. Filmovi iz selekcije Dine Pokrajac i Dragana Rubeše natjecat će se za nagrade Wild Dreamer za najbolji dokumentarni i igrani film, a ocjenjivat će ih tročlani žiri koji čine redateljice i spisateljice Pary El-Qalqili i Callisto Mc Nulty te redatelj i kustos Ivan Ramljak. Program otvara nagrađivani hrvatski dokumentarac Tvornice radnicima Srđana Kovačevića praćen panelom u kojem će sudjelovati i protagonisti filma, radnici tvornice ITAS. U dokumentarnoj konkurenciji ističe se i Faya Dayi Jessice Beshir, dvostruki pobjednik festivala Visions du Réel te pobjednik Hot Docsa, Ostrov Svetlane Rodine i Laurenta Stoopa. Selektori izdvajaju i Povratak u Reims (Fragmenti) Jean-Gabriela Périota, koji kroz arhivske materijale donosi intimnu i političku priču o francuskoj radničkoj klasi od 1950-ih do danas, a inspiriran je istoimenim romanom Didiera Eribona. Iz igrane konkurencije izdvaja se hvaljeni film gruzijca Aleksandrea Koberidžea Što vidimo kada gledamo u nebo?, uvršten među pet najboljih ovogodišnjih ostvarenja u izboru Međunarodne federacije filmskih kritičara (FIPRESCI) te melankolični Tsugua dnevnici portugalskog autorskog dvojca Miguela Gomesa i Maureen Fazendeiro. Ističu se i pobjednik ovogodišnje sekcije Encounters na Berlinaleu, vijetnamska vizualna rapsodija Okus Lê Bảoa te Dragi drugovi! Andreja Končalovskog, dobitnik Posebne nagrade žirija u Veneciji.

Iz popratnog filmskog programa izdvaja se retrospektiva švicarskog autorskog militanta Fredija M. Murera čiji dokumentarno-igrani hibridi pokazuju kako je usprkos naizgled idiličnom miljeu u Švicarskoj itekako moguće stvarati filmske naracije otpora i denuncirati društvo kontrole. U sklopu programa Film XX koji je posvećen ženskim filmskim narativima, Subversive predstavlja legendarnu njemačku vizualnu umjetnicu i sineasticu Ulrike Ottinger, poznatu po svojim osebujnim komadima koji isprepliću etnografiju, povijest i fantaziju. Ovogodišnji Hommage posvećen je Amosu Vogelu (1921-2012), voditelju filmskog kluba Cinema 16 i autoru knjige Film kao subverzivna umjetnost. Povodom 100. obljetnice njegova rođenja kustosica Petra Belc priredila je prigodni filmsko-diskurzivni program. U sklopu projekta Kinematografije otpora u suradnji s MSU Zagreb i kustosicom Leilom Topić prikazuje se novi film multimedijalne umjetnice Nicole Hewitt, Žene minorne spekulacije, spekulativno putovanje tragom neolitskih figurina u Podunavlju koje će zatvoriti filmski dio festivala.

U diskurzivnom dijelu programa 14. Subversive Forum pod voditeljstvom Karoline Hrge donosi kombinaciju događanja uživo i online uz sudjelovanje svjetskih autorica i autora. Feministkinja, filozofkinja i politologinja Nancy Fraser održat će online predavanje koje će se baviti COVID-krizom i socijalnom reprodukcijom u postpandemijskom kapitalizmu. Profesor filozofije s Politehničkog instituta Worcester, kritički animalist John Sanbonmatsu održat će predavanje na temu antispecizma i klasne dimenzije opresije životinja. Pridružit će im se i Ashley Bohrer, čija su uža polja istraživanja intersekcionalnost, marksizam i društveni pokreti, te Lilijana Burcar, autorica knjige Restauracija kapitalizma, repatrijarhalizacija društva. Alfredo Saad Filho, profesor političke ekonomije i međunarodnog razvoja na King’s College u Londonu, održat će predavanje na temu autoritarijanizma u doba neoliberalnog kapitalizma s fokusom na Bolsonarovu administraciju.

Pored predavanja očekuju nas i dvije promocije knjiga, renomirani filozof Jacques Rancière i Leonardo Kovačević predstavit će hrvatski prijevod nove Rancièreove knjige U kojem vremenu živimo? u izdanju organizatora festivala, udruge Bijeli val, dok će autorski trio Paško Bilić, Toni Prug i Mislav Žitko uz gostujuću online komentatoricu Ursulu Huws predstaviti svoju knjigu Politička ekonomija digitalnih monopola: proturječja i alternative komodifikaciji podataka u izdanju Bristol University Pressa.

AlterEkonomski forum kroz nekoliko panela koje će voditi Dimitrije Birač tematski fokusira 30. godišnjicu raspada SFRJ, kao i najavljeno uvođenje eura. Kroz razgovor s poznatim ekonomistom Costasom Lapavitsasom diskutirat će se je li Hrvatska, kao zemlja europske periferije, spremna za euro i što će on značiti za strukturu njene ekonomije. Uoči panela od 11. do 15. listopada u suradnji sa SKD Prosvjeta i Arhivom Srba te kustosicom Davorkom Perić odvija se izložba Detonacija u umjetnosti na kojoj će biti izložen čelični komadić Spomenika pobjedi naroda Slavonije, djelo kipara Vojina Bakića, preostao nakon njegova rušenja.

Iz bogatog programa izdvajamo još simpozij Privilegija manjine posvećen piscu i filozofu Radomiru Konstantinoviću koji vode Tomislav Brlek i Nenad Rizvanović, a održava će se 22. i 23. listopada u Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža; Antikapitalistički seminar koji se održava u sklopu Škole suvremene humanistike, te simpozij Gramsci danas posvećen talijanskom marksističkom filozofu i piscu Antoniju Gramsciju, koji je i u fokusu novog izdanja časopisa Dossier Up&Underground.

Raspored svih programa Subversive Festivala dostupan je na službenim stranicama.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano