Prilika za nova savezništva

Turneja U iščekivanju urbanizma pokreće razgovor o različitim praksama bavljenja prostorom i modelima odlučivanja o njegovim namjenama.

gradodrasta FOTO: DegrowthCity / Facebook

Piše: Ivana Pejić

Da je oslanjanje na turizam kao najvažniju ekonomsku polugu štetno i opasno, aktivisti, istraživači i dobar dio struke javnost upozoravaju već niz godina. Ipak, bila je potrebna globalna pandemija za nešto masovnije otrježnjenje od iluzije da se u neograničenom turističkom rastu krije ključ prosperiteta. Kao i u brojnim drugim mediteranskim zemljama koje su nam mogle poslužiti kao pravovremeno upozorenje, posljedice nekontrolirane turistifikacije jasno se vide već u vizurama priobalnih gradova, ali se u njima ne iscrpljuju. Rastući apetit za smještajnim turističkim kapacitetima izaziva i ozbiljnu krizu stanovanja te sve agresivnije nagriza rijetke ostatke zelenih površina, nužnih za ublažavanje posljedica ekološke krize, u kakvu aktualna zdravstvena pruža tek maleni uvid.

Temom ovisnosti dalmatinskih gradova o rastu turizma te prostornim promjenama koje donosi njegova ekspanzija bavi se suradnička turneja “U iščekivanju urbanizma” koju u tri priobalna grada – Makarskoj, Splitu i Šibeniku – organizira inicijativa GradOdrasta i njihovi partneri: Udruga za istraživanje, promicanje i zaštitu kulturne baštine Makarskog primorja i Zabiokovlja “Kačić“, Društvo arhitekata Šibenik – sekcija Soba i Društvo arhitekata Splita.

Iako je iz perspektive turističkog i urbanističkog razvoja riječ o bitno različitim sredinama, ove gradove povezuje činjenica da su građani na sve veće pritiske komodifikacije javnog prostora i zajedničkih dobara odlučili odgovoriti pokrećući niz akcija i formiranjem formalnih i neformalnih inicijativa. Cilj je ove turneje povezati aktere koji se u svojim lokalnim sredinama bave gorućim prostornim i okolišnim problemima, ali i aktivirati nove pojedince i inicijative, “kako bi se povezali i strukturirali svoja znanja i iskustva u zagovaranju pravednijih i održivijih prostornih politika”.

Turneja se provodi kroz programsku razmjenu platforme Clubture, a polazi iz Makarske 14. studenog, idućeg vikenda gostuje u Splitu te završava 28. studenog u Šibeniku. U svakom od gradova, s lokalnom partnerima i inicijativama, organizira se tzv. Disaster Walk – šetnja vođena lokalcima kroz one dijelove grada na kojima su simptomi devastacije prostora najočitiji. “Disaster Walk je šetnja kojom stvaramo zajedničko polazište o temi zahvaljujući kojem možemo razgovarati s različitim ljudima o njihovim doživljajima degradacije prostora, prostornih politika i njihovog položaja u odnosu na njih”, navode organizatori.

Šetnju prati radionica na kojoj sudionici ispituju mogućnosti urbane sanacije neplanskih naselja i razvijaju zajedničku viziju prostornog razvoja. Zaključci šetnje i radionica na koncu će se raspraviti i u formi okruglog stola gdje se uz sudjelovanje stručne javnosti promišljaju uloge strukovnih društava u razvoju formalnih urbanističkih institucija, kao i nove dinamike građanskog organiziranja u borbi za javni prostor. 

Cjelokupni program zaokružuje izložba Radikalne kartografije  selekcija karata iz čitavog svijeta na kojima su aktivisti, mapirajući prostorne fenomene u kojima se reflektira društveni konflikt, kreirali nove strategije i alijanse. Upravo takvu priliku za stvaranjem novih, lokalnih savezništva nudi i ova turneja, koja reflektira različite prakse bavljenja prostorom i njihovom obranom od profitom vođene devastacije. 

 

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Obrisi zamišljenog zajedništva koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano