Traganje za autentičnim zvukom

U programu FonoKinoteka gostuje Plan za bijeg, godišnji ciklus malih radiofonijskih izvedbi koje istražuju područje susreta radija i scenske izvedbe uživo.

pripremila:
Ivana Pejić
bajsove_foto alan stanković (1) FOTO: Alan Stanković

FonoKinoteka je glazbeni program kina Kinoteka koji u svojim prostorima ugošćuje glazbenike, autore i kantautore te njihove projekte posvećene glazbi i zvuku. Porinuta je u prosincu 2017. godine, vođena idejom o kinu kao inkubatoru u kojem se susreću različiti rukavci domaće kulturno-umjetničke scene. Od prvog izdanja posvećenog Zoranu Šiloviću – Šilu, skladatelju i autoru glazbe za predstave i performanse legendarnog Kugla glumišta, kino pozornica ugostila je najrazličitije autore, bendove i eksperimentalne projekte – od Damira Bartola Indoša i Tanje Vrvilo preko Drage Diklića i Filmmusicorkestra sve do Mikija Solusa.

Ovogodišnji program FonoKinoteke u subotu, 19. prosinca zaključuje Plan za bijeg – godišnji ciklus malih radiofonijskih izvedbi koje nastaju u produkciji Multimedijalne kolibe i RadioTeatra, pod umjetničkom palicom Pavlice Bajsić Brazzoduro. U dosadašnjim izdanjima ovog ciklusa predstavljeni su radovi koji istražuju područje susreta radija i scenske izvedbe uživo te eksperimentiraju s mogućnostima koje se u tom susretu otvaraju, a same izvedbe selile su se od Kule Lotrščak i Kuće Arko na zagrebačkom Gornjem gradu pa do dubrovačkih Lazareta.

U sklopu FonoKinoteke, Plan za bijeg predstavlja tri programske cjeline: Radiowalk – kino za misli, koncert trija Nina Bajsić te male radiofonijske izvedbe Bajsove vrpce. Naziv audio šetnje koja otvara program dolazi od njemačkog izraza za dokumentarnu radiodramu (Kopfkino), a donosi kraća radiofonska djela koja svakodnevnu okolinu osluhuju iz druge perspektive, nadahnuta Nevidljivim gradovima, “metafikcionalnom utopijom” Itala Calvina.

Radijsku šetnju prati koncert Nine Bajsić uz glazbenu pratnju Jasmine Bojić i Vida Adama Hribara koji će za ovu priliku uz autorske skladbe izvoditi i pjesme iz radiodrama i filmova. Program zatvaraju Bajsove vrpce – autorska posveta radu Zvonimira Bajsića sastavljena od fragmenata njegovih dramskih tekstova i radiodramskih i dokumentarnih emisija.

U njima su zabilježeni tipični junaci Bajsićevih drama, “mali ljude koji žele preko crte, koji u svojim stanovima i dvorištima traže i stvaraju prostore slobode i unutarnje pobune”. Povezivanjem kazališta i radija, dramskog i dokumentarnog teksta, Plan za bijeg vodi slušatelje “u potragu za kazalištem autentičnog zvuka”.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano