Stvaranje inkluzivnog prostora

Jednodnevna konferencija #InkluLab – OSI i IO nisu nepoznanice kroz popodnevni radionički program tematizirat će položaj osoba s intelektualnim poteškoćama.

pripremila:
Hana Sirovica
unnamed

Radiona, zagrebačka organizacija u čijem je djelovanju sustavno zastupljen rad s društvenim skupinama koje se iz različitih razloga u susreću s preprekama pristupu kulturi, najavljuje konferenciju #InkluLab – OSI i IO nisu nepoznanice. Program počinje u četvrtak, 20. siječnja u 14 sati, a uključuje niz kraćih radionica koje tematiziraju rad s osobama s intelektualnim poteškoćama.

Ova je konferencija dio projekta #InkluLab – inovativne umjetničke i kulturne prakse čiji je cilj poboljšati dostupnost kulturnih sadržaja osobama s invaliditetom, a Radiona ga provodi tijekom 2022. godine u suradnji s Udrugom za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima Grada Zagreba i Centrom za kulturu Trešnjevka. Riječ je o interdisciplinarnom i intergeneracijskom programu koji se, navode organizatori_ce, “sastoji od hibridnih umjetnosti, sound arta, interaktivnog dizajna, elektronskog tekstila, računalne umjetnosti, novih medija i likovnosti te izvedbenih umjetnosti”.
Jednodnevna konferencija prvo je javno događanje u sklopu projekta, a održat će se u prostorima u prostorima Udruge za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima Grada Zagreba – Klub Vjeverica, a obuhvaća tri radionice koje će voditi Karmen Puškar, Doris Mateljak i Petar Kraljević iz Udruge za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima Grada Zagreba. Kroz prve dvije radionice će se predstaviti rad ove udruge, a svi zainteresirani polaznici_e dobit će priliku upoznati se s načinima pristupa osobama s intelektualnim teškoćama. Konferenciju će zatvoriti radionica o konfliktima koja će uključiti rad s grupom korisnika udruge.
Broj polaznika_ca je ograničen, stoga se za sudjelovanje na konferenciji, koje je moguće samo uz Covid potvrdu ili važeću liječničku potvrdu, potrebno prijaviti putem formulara koji je dostupan ovdje. Dva dana nakon održavanja, snimka konferencija bit će dostupna na Radioninom YouTube kanalu.
Nakon inicijalne konferencije, kroz projekt će korisnici Udruge za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima Grada Zagreba imati priliku sudjelovati u nizu kazališnih radionica i stvarati predstavu s redateljem Lovrom Krsnikom i glumcem Kristijanom Ugrinom (koji će voditi i radionicu izrade slikovnica). Pored kazališnih, projekt obuhvaća i niz radionica iz područja STEAM inovativnih praksi (vizualna kultura, dizajn, sound art, elektronski tekstil) pod vodstvom Ane Horvat, Paule Bučar, Layle Munitić, Damira Prizmića, Gorana Mahovlića i Deborah Hustić.
Dugoročni cilj projekta, kako stoji u njegovom opisu, jest pokrenuti InkluLab “ne samo kao projekt već kao programsku liniju i potencijalni inkluzivni prostor u budućnosti”, a njegove daljnje aktivnosti možete pratiti na službenoj stranici.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Kultura na prekretnici koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano