Slobodno istraživanje vlastitog izraza

Radionica ulične umjetnosti namijenjena djeci i mladima nastoji otvoriti prostor komunikacije s umjetnicima i aktivistima te potaknuti interes za street art među mlađim naraštajima.

pripremila:
Ivana Pejić
IMG_20210909_204610-1 FOTO: Art za zajednicu

U petak, 26. studenog 2021. u Dnevnom boravku Rojca održava se radionica ulične umjetnosti, prije svega namijenjena djeci i mladima kojima se nastoji poteknuti interes za street artom i približiti ovaj oblik kreativnog izražavanja.

Radionica paste-upa, “uradi sam” naljepnica i recikliranih radova održava se u sklopu projekta Art za zajednicu koji provode umjetnička inicijativa Šareni artikal/Tapetari u partnerstvu s udrugom KA-MATRIX kroz platformu Clubture. Dosad su kroz CT-HR programsku razmjenu i suradnju organizirane tri street-art radionice u Sisku, Karlovcu i Zagrebu, praćene izložbom Složna bića članice kolektiva i pokretačice recikliranog brenda nadin.artikal, Nastje Kljaić. Pop-up izložba u Puli ujedno je prilika za predstavljanje radova polaznika prethodnih radionica koji su se kroz zajednički rad u kreativnom procesu upoznali s tehnikama i vrijednostima street art kulture.

Street art naljepnice (stickers), kao i tzv. paste up posteri, predstavljaju originalni oblik ulične umjetnosti, lako dostupan i učinkovit u prenošenju poruke u javnom prostoru. Naljepnice se svrstavaju u podvrstu grafiti kulture, upravo zbog njihove uloge ostavljanja traga ili potpisa u javnom prostoru. Pri stvaranju naljepnica i postera umjetnici se koriste raznim tehnikama kao što su oslikavanje rukom, korištenje šablona, linorez, drvorez, pa sve do sitotiska ili digitalnog tiska, što ih čini vrlo rasprostranjenim medijem izražavanja.

“Organiziranjem radionice želi se djecu i mlade upoznati s uličnom umjetnošću, otvoriti prostor komunikacije s umjetnicima, aktivistima, aktivisticama iz drugih gradova i potaknuti razvoj street arta medu mladima”, poručuju organizatori koji poziv za sudjelovanje otvaraju svim zainteresiranima, bez obzira na prethodno znanje i iskustvo.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano