Radnici u oblaku

Okrugli stol Kreativni rad kao platformski rad bavi se položajem radnika i radnica kulturnog i kreativnog sektora unutar globalne "gig" ekonomije.

pripremila:
Ivana Pejić
Okrugli stol u Galeriji Filodrammatica, foto Tanja Kanazir FOTO: Tanja Kanazir

Digitalne platforme postale su integralni dio naše svakodnevice i sve snažnije utječu na oblikovanje kako javne, tako i privatne i poslovne sfere. Rast online platformi prati i bujajuća “gig” ekonomija, odnosno razvoj novih načina rada posredovanih digitalnim platformama. Istraživanja o platformskoj ekonomiji ukazuju na globalne nejednakosti kako u tipu rada koji se obavlja, tako i u odnosu prema radu, razini državne regulacije i zaštite podataka, kao i snage radništva.

Iako “gig” angažmani nisu zaobišli ni kulturni i kreativni sektor, unutar navedenih istraživanja nedovoljno se govori o kreativnom radu posredovanom putem digitalnih platformi, koji obično obavljaju “savjetnici u oblaku” i mrežni radnici i radnice u slobodnim zanimanjima, prvenstveno u područjima vizualne umjetnosti, dizajna, fotografije i ilustracije. Upravo ovom iznimno važnom temom za čitav sektor bavi se okrugli stol Kreativni rad kao platformski rad: Infrastrukture i interakcije koji u riječkoj Galeriji Filodrammatica u ponedjeljak, 6. lipnja organiziraju Odjel za kulturu i komunikacije Instituta za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) i udruga Drugo more.

S obzirom na to da se kreativni rad često predstavlja kao ogledni primjer načina rada “od projekta do projekta”, pri čemu su upravo gigovi uzeti kao prototip novog načina rada u globalnoj gig ekonomiji, potrebno je, navode organizatori, pitati što je to “novo”, a što “staro” u obavljanju takvog rada na digitalnim platformama. Okruglim stolom želi se otvoriti rasprava o navedenim pitanjima i pozicionirati kreativne radnike i radnice unutar cjelokupne globalne platformske ekonomije. Cilj je i “razotkriti infrastrukturne podloge kreativnog rada posredovanog platformama, te kako se unutar takvog rada (iznova) proizvode radne nejednakosti, kako bi mogli razmotriti postoji li prostor za radničku solidarnost u tom području, te kakve bi javne politike to mogle omogućiti”.

O ovim temama raspravljaju Ana Alacovska, izvanredna profesorica sociologije kulture na Copenhagen Business School u Danskoj i Jamie Woodcock, viši predavač na The Open University te autor knjiga The Fight Against Platform Capitalism (University of Westminster Press, 2021) i The Gig Economy (Polity, 2019). Raspravu će moderirati Valerija Barada (Sveučilište u Zadru), dok će uvodnu riječ ispred organizatora dati dr. sc. Jaka Primorac s Instituta za razvoj i međunarodne odnose. Rasprava će se odvijati na engleskom jeziku, a ulaz je slobodan.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano