Proizvedeno iz mora

Kao nastavak suradnje u sklopu MADE IN platforme pokrenut je projekt "Morska dobra", s ciljem proučavanja različitih aspekata prirodnih resursa vezanih za more, primorje i podmorje.

foto: Vedran Husremović/MUO

U utorak, 27. lipnja u Tehničkom muzeju Nikola Tesla održano je predstavljanje projekta i serije predavanja pod nazivom Morska dobra, koji će se narednih godina odvijati u sklopu platforme MADE IN. MADE IN – Platforma za suvremeni obrt i dizajn predstavlja suradnju niza organizacija posvećenih istraživanju, dizajnu i naslijeđu, a nastoji potaknuti razmjenu znanja između tradicionalnih obrtnica_ka i suvremenih dizajnera_ica. Kroz aktivnosti poput arhiviranja lokalnih rukotvorina, radionica, rezidencija i putujuće izložbe, MADE IN okuplja obrtnike_ce, dizajnere_ice, istraživače_ice, kustosice_e i teoretičarke_e kako bi promišljale teme baštine i obrtničke proizvodnje u suvremenom kontekstu.

Kako su na predstavljanju projekta istaknule Koraljka Vlajo iz Muzeja za umjetnost i obrt te Ivana Borovnjak i Maja Kolar iz kolektiva Oaza, MADE IN je originalno osmišljen 2014. godine kao odgovor na nestanak malih obrtničkih i manufakturnih radionica u zagrebačkoj gradskoj jezgri, primarno u Ilici. Tadašnji projekt je odjeknuo u stručnoj javnosti i osvojio nekoliko nagrada – između ostaloga, predstavljen je na izložbi BIO 50 u Ljubljani – što je 2018. godine konačno dovelo do uspostavljanja partnerstva između šest organizacija i institucija iz Austrije, Hrvatske, Slovenije i Srbije. Partnerske organizacije su: Muzej za umjetnost i obrt u Zagrebu, Slovenski nacionalni muzej za arhitekturu i dizajn, Werkraum Bregenzerwald, Nova Iskra, Mikser i OAZA. Organizacije dijele slični geografski, povijesni, kulturni i društveni kontekst, ali također svaka od njih donosi jedinstvenu perspektivu i područje djelovanja, od očuvanja lokalne zanatske baštine do promicanja interdisciplinarne suradnje i potpore kulturnim i kreativnim sektorima. 

Kao nastavak suradnje u sklopu MADE IN Platforme – kojoj se pridružuje i udruga Drugo more – pokrenut je projekt Morska dobra. Cilj projekta je analizirati različite aspekte prirodnih resursa vezanih za more, primorje i podmorje, te propitati održivost njihove eksploatacije u lokalnim zajednicama. Također će nastojati istražiti mogućnosti korištenja tih morskih i pomorskih resursa u dizajnu proizvoda, usluga i sustava koji bi bili korisni, estetski i ekološki. Osim resursima, Morska dobra bavit će se i problemom krize kojoj je i dizajn pridonio stvaranjem konzumerističkog umjetnog okoliša, a koja se očituje u klimatskim i drugim društvenim promjenama. Namjera je stoga ukazati na to kako dizajn može biti odgovoran za stvaranje problema, ali i za njihovo rješavanje. 

“Želimo stvoriti bazu znanja kojoj bi bilo koji istraživač – bavio se on umjetničkom praksom ili dizajnerskom, a možda akademskom i znanstvenom – mogao pristupiti i dobiti vrlo vrijednu količinu informacija na jednom mjestu. Te informacije nisu zamišljene kao suhe informacije, u smislu puke faktografije, već će zapravo biti riječ o razgovorima sa stručnjacima i suradnicima. Na taj način želimo umjetnicima i dizajnerima pružiti stručna znanja na temelju kojih će moći reagirati i kreirati novi rad”, istaknula je Maja Kolar.

Kako je spomenuto, projekt će se odvijati kroz interdisciplinarno istraživanje koje će uključivati seminare, rezidencije i izložbene programe u 2024. i 2025. godini. Na seminarima će se okupiti dizajneri, znanstvenici, umjetnici i aktivisti koji će raspravljati o temi dizajna i prirodnih resursa. Rezidencije će odabranim sudionicima_ama omogućiti da provedu vrijeme na obali i u podmorju, te da istraže lokalne sirovine i resurse. Izložbeni programi će predstaviti rezultate istraživanja i radova nastalih tijekom projekta. Kroz spomenute metode projekt Morska dobra namjerava kritički preispitati modele prakticiranja dizajna temeljene na masovnoj eksploataciji zajedničkih prirodnih dobara.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Ekosustavima uključive kulture koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano