Ples je navikao na krize

Program Udruge plesnih umjetnika Hrvatske povodom Međunarodnog dana plesa naglašava otpornost scene usprkos kontinuiranim problemima i pandemiji koronavirusa.

pripremio:
Lujo Parežanin
zpc_WEB_0

Pripremio: Lujo Parežanin

Premda je riječ o dijelu kulturnog polja posebno teško pogođenom pandemijskom krizom, kao i redovnom kulturnom politikom koja ju gura na marginu, obilježavanjem Međunarodnog dana plesa (29. travnja) plesna scena još jednom pokazuje svoju vitalnost. U petak, 24. travnja članice Zadarskog plesnog ansambla “okupirale” su kamene kolone na zadarskoj rivi i izvele akciju ususret važnom datumu, a 28. travnja po prvi puta kreće prigodni trodnevni program u organizaciji Udruge plesnih umjetnika Hrvatske.

Kako stoji u UPUH-ovom priopćenju, “Međunarodni dan plesa održava se svake godine 29. travnja na rođendan francuskog baletnog reformatora i svestranog kazališnog umjetnika Jeana Georgesa Noverra (1727. – 1810.)”. “U ovom turbulentnom periodu koji je zadesio sve naše kolegice i kolege,” ističu, “teško je prihvatiti činjenicu obustave našeg rada. Sada, kada je naša potreba za kretanjem, za živućim i neposrednim osjećajem dijeljenja i komunikacije, za provođenjem vremena u zajedničkom radu i međusobnom učenju stavljena u pitanje, upravo sada trebamo potaknuti jedni druge i slaviti naš rad.”

Koreograf i plesni umjetnik Matija Ferlin u prigodnoj je poruci na zamolbu Plesnog odbora Hrvatskog centra ITI napomenuo kako je “ples navikao na krize”. I uistinu bi se stanje na plesnoj sceni moglo opisati kao stanje kontinuirane krize na svim razinama, od neriješenog pitanja infrastrukture, preko izuzetno niskog javnog financiranja, do krajnje egzistencijalne nesigurnosti plesnih umjetnica i umjetnika. Pandemija koronavirusa ove je datosti višestruko pogoršala, a iz institucija još uvijek izostaje adekvatna reakcija. Ministarstvo kulture tako je dodijelilo pomoć isključivo samostalnim umjetnicima, ostavivši za sada njihove brojne kolegice i kolege koji su “tek” članovi strukovnih udruga da iščekuju neku sličnu mjeru – jedinu koja će im konkretno olakšati preživljavanje ovog razdoblja bez mogućnosti rada.

Iz UPUH-a stoga ističu humanitarni karakter obilježavanja Međunarodnog dana plesa i pozivaju sve koji su u mogućnosti da doniraju sredstva za Fond potpore članicama i članovima Udruge.

Raspored aktivnosti obuhvaća videoperformanse, plesne filmove, izvedbe, radionice i intervjue i uključuje umjetnice i autorice poput Nikoline Komljenović, Zrinke Šimičić Mihanović, Eleonore Vrdoljak, Vesne Mačković, Larise Lipovac i Hrvoja Jelinčića, Marija Vrbanca, Koraljke Begović i Nastasje Štefanić, Nikice Viličić, Tamare Curić, Martine Hrlić Rogić, Irene Mikec, Zorane Mihelčić, Tatjane Rupcich i drugih.

Detaljne informacije o programu i načinu uplata donacija dostupne su na UPUH-ovoj službenoj stranici.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano