Oslanjanje na zajedničko iskustvo opresije

Šesto izdanje Festivala queer i feminističke kulture Smoqua održava se pod nazivom Pravednost, sestrinstvo, solidarnost.

pripremila:
Ivana Pejić
Trans Gaze film_Smoqua 2022

FOTO: Trans*Gaze, r. Rosa Wiesauer

Lezbijska organizacija Rijeka LORI u suradnji s udrugom PaRiter poziva vas na šesti Međunarodni festival queer i feminističke kulture Smoqua koji će se održati od 13 do 15. listopada na nekoliko lokacija u gradu Rijeci. 

Festival queer i feminističke kulture Smoqua spaja umjetnost i aktivizam kao svojevrsna platforma umrežavanja za razmjenu umjetničko-aktivističkih ideja te kreiranje i učvršćivanje suradnje među raznorodnom publikom. Ovogodišnja tema festivala Pravednost, sestrinstvo, solidarnost poziva na “rastvaranje i promatranje naslovnih pojmova iz različitih perspektiva, oslanjajući se na zajedničko iskustvo društvene i kulturne opresije”. 

Iz ovogodišnjeg programa organizatori izdvajaju događaje LORI Grupe mladih World Cafe: Queer Youth for You(th) i Nabrzaka – queer speed-dejtanje koji se odvijaju prvog festivalskog dana. Otvaranje festivala zaokružuje okrugli stol Nevidljivo – o seksualnosti i rodnim identitetima na kojem Marinella Matejčić sa sugovornicima predstavlja publikaciju o iskustvima biseksualnih osoba koja često ostaju prešućena unutar queer zajednice. Događanje se odvija u sklopu programske razmjene i suradnje mreže Clubture.

Drugog dana festivala posjetitelji_ce mogu uživati u besplatnim projekcijama umjetničko-dokumentarnih filmova u Art-kinu (Trans*Gaze Rose Wiesauer i For They Know Not What They Do, Daniela G. Karslakea), dok treći dan obilježava predstavljanje rada austrijske street art umjetnice Chinagirl. Festival zatvara Queer-UP! Party, uz drag show Karmen Daš iz Maribora i DJ-icu Časna sestra iz Beograda. 

Cjelokupni program šestog izdanja Festivala Smoqua možete vidjeti ovdje.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Kultura na prekretnici koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano