Osiguranje kvalitete neformalnog obrazovanja

GOOD inicijativa poziva na prezentaciju Sustava osiguranja kvalitete neformalnih obrazovnih programa – SKOCKANO.

pripremio:
Matko Vlahović
Foto: Facebook/Građanski odgoj i obrazovanje

Sustav osiguranja kvalitete neformalnih obrazovnih programa – SKOCKANO je projekt kojim se želi doprinijeti regulaciji u sektoru civilnog društva uvođenjem standarda kvalitete u radu sa zajednicama i različitim grupama. Sustav su razvile članice GOOD inicijative kako bi podržale udruge u unapređenju svog obrazovnog rada te ga sada, nakon pilot faze, žele predstaviti što većem broju udruga. Na prezentaciji, koja će se održati 23. studenog u 10 sati putem platforme Zoom, organizacije će imati priliku saznati kako je Sustav zamišljen, od čega se sastoji, čemu i kako služi te na koji način ga mogu koristiti za unapređenje svog rada u području obrazovanja. 

Neformalno obrazovanje najčešća je djelatnost organizacija civilnog društva. O tome govore i podaci gdje oko 10 posto udruga u Hrvatskoj navodi obrazovanje kao svoje prioritetno područje djelovanja. Značajan broj udruga edukacije također navodi kao najčešći tip djelatnosti koje provode. Neformalni obrazovni programi provode se u različitim oblicima (edukacije, seminari, konferencije, treninzi i sl.), usmjereni su na različite ciljne skupine i korisnika, različitog su trajanja i pokrivaju široki spektar tema. Upravo su ova sveprisutnost, različitost i raznovrsnost neformalnih obrazovnih programa organizacija civilnog društva bili poticaj da se pristupi razvoju sustava osiguranja kvalitete neformalnih obrazovnih programa organizacija civilnog društva.

Polazna točka sustava Skockano je definicija neformalnog obrazovanja kao planiranih i strukturiranih obrazovnih aktivnosti i procesa osmišljenih za poboljšanje kompetencija ciljnih skupina izvan formalnog obrazovnog sustava. Stoga ovaj sustav osiguravanja kvalitete zahtijeva od organizacija koje se odluče uvesti ga, potpunu posvećenost temeljnim vrijednostima i načelima neformalnog obrazovanja u planiranju, razvoju i provedbi neformalnih obrazovnih programa. Svrha ovog sustava osiguravanja kvalitete je dati smjernice za unapređenje i jačanje organizacije te usmjeriti organizacije na davanje jamstva kvalitete ciljnim skupinama u lokalnoj zajednici.

Ideja za Skockano potaknuta je željom da se sektorskom suradnjom što jasnije istakne uloga organizacija civilnog društva u jačanju kompetencija građana i razvoju lokalne zajednice kao i da ta uloga bude što prepoznatljivija kod ključnih dionika na svim razinama. Sustav je pristupačan i besplatan, sastoji se od standarda i kriterija te nudi mogućnost dobivanja oznake kvalitete kojom se jamči polaznicima obrazovnih programa i suradnicima da organizacija prati standarde kvalitete u svom obrazovnom radu.

Na prezentaciji će biti najavljen novi ciklus poziva za proces evaluacije i dodjele oznaka za organizacije i obrazovne programe te objasniti što je potrebno za prijavu. Prezentaciju će održati članice projektnog tima koji je razvio Sustav – Lovorka Bačić iz Centra za mirovne studije i Maja Šarić iz Foruma za slobodu odgoja te Diana Kovačić, članica udruge Žmergo koja već nosi oznaku kvalitete. Njih ćete moći pitati sve što vas još dodatno zanima vezano za korištenje Sustava, iskustvo prijave za oznaku kvalitete i slično.

Za sudjelovanje na prezentaciji potrebno se prijaviti putem online obrasca do 21. studenog.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano