O užitku i pristanku

Najnovija u našem nizu ilustriranih refleksija nastala je kao odgovor na "Spolni odgoj II", seriju predavanja-performansa posvećenih pravu na seksualni užitak.

autorica:
Maja Poljanc

U sklopu Kulturpunktove serije ilustriranih refleksija, u kojoj umjetnici_ke i ilustratorice_ke u svom mediju odgovaraju na različite kulturne programe, slovenska ilustratorica Maja Poljanc odgovorila je na Spolni odgoj II, seriju koju čini pet predavanja-performansa redateljice Tjaše Črnigoj, koja je u cjelini izvedena na ljubljanskom festivalu Mesto žensk.

Spolni odgoj II serija je predavanja-performansa koju čine nastavci Dijagnoza, Pristanak, Sposobnost, Igre, Borba, a koja iz različitih kutova i kroz različite scenske prakse osvjetljavaju pravo na seksualni užitak. Svi nastavci temelje se na razgovorima sa ženama koje su podijelile svoje osobne priče, iskustva i probleme te na razgovorima sa stručnjacima iz različitih područja. Dijagnoza se odnosi na vaginizam i bolan snošaj koji, prema nekim istraživanjima, ima i do 40 posto žena. Sposobnost se temelji na pričama četiri žene s invaliditetom o njihovom spolnom sazrijevanju, odnosu prema vlastitom tijelu, seksualnosti i partnerskim odnosima. Igre ulaze u područje nekonvencionalnih seksualnih praksi, odnosno kinka. Borba je posvećena borbi za reproduktivna prava u Jugoslaviji. Predavanja-performansi nastali su u sezoni 2022./2023. u Novoj pošti (prostoru kojim suupravljaju Slovensko mladinsko gledališče i udruga Maska), a na festivalu Mesto žensk prvi put su objedinjena u cjelodnevni događaj.

Iz serije koja se iz različitih uglova bavi ženskim pravima u odnosu na seksualni užitak, Maja je izabrala odgovoriti na predavanje-performans posvećen pristanku, koji, kako stoji u opisu, otvara prostor za razmatranje što pristanak u seksu zapravo znači i kako izgledaju seksualne prakse koje nastaju uz pristanak svih uključenih. Za dio ilustracije je koristila ruž, a s nama je podijelila i kratki video kroz koji možete zaviriti u detalje.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano