O pandemijskoj krizi iz regionalne perspektive

Tribina From Bad to Worse predstavit će aktualna istraživanja o utjecaju pandemijske krize na kulturni sektor u regiji te ponuditi smjernice za održivu kulturnu politiku.

pripremio:
Kulturpunkt.hr
sjedala

Pripremio: Kulturpunkt.hr

U utorak, 21. prosinca u 17 sati u organizaciji regionalne platforme Kooperativa i udruge Kurziv – Platforme za pitanja kulture, medija i društva održat će se online tribina From Bad to Worse: Research on the Impact of the COVID-19 Pandemic on the Cultural Sector in the Region.

Kao odgovor na krizu koja je zahvatila kulturni sektor, u jugoslavenskoj regiji tijekom protekle je dvije godine proveden niz vrijednih, ponekad i pionirskih istraživanja kulturnog sektora, uglavnom s fokusom na njegovu pogođenost pandemijom. Osim što nam daju uvid u točne razmjere te pogođenosti, ta nam istraživanja također ukazuju na strukturne, dugoročne probleme pojedinih nacionalnih kulturnih polja u regiji, njihove dijeljene neuralgične točke, koje ova kriza tek naglašava i produbljuje. Sudionice i sudionici tribine ponudit će pregled ključnih podataka i zaključaka o utjecaju pandemije na kulturu te će nastojati dati smjernice za mjere pomoći sektoru, kao i za buduću kulturnu politiku koja će ga učiniti sigurnim i održivim.

Na tribini, koju će biti moguće pratiti putem Facebook eventa, govorit će Predrag Cvetičanin iz Centra za empirijske studije kulture jugoistočne Europe (Niš, Srbija), Granit Karagjyzi iz Anibara (Peć, Kosovo), Luka Piškorič iz Poligona (Ljubljana, Slovenija), Tijana Ana Spasovska iz Jadro Asocijacije (Skopje, Sjeverna Makedonija) i Jaka Primorac iz Instituta za razvoj i međunarodne odnose (Zagreb, Hrvatska). Razgovor će moderirati Lujo Parežanin, novinar i urednik na portalu Kulturpunkt.hr.

Tribina je dio projekta Regional Action Lab – independent culture as engine of mutual support and exchange in times of crisis, koju sufinancira Balkan Trust for Democracy te projekta Regional Lab: New Culture Spaces and Networks as drivers of an Innovative and Sustainable Bottom-up Development of Regional Collaboration, sufinanciranog iz sredstava Europske unije, programa Kreativna Europa. Uz platformu Kooperativa kao nositeljicu, projekt okuplja mreže i kulturne centre iz šest zemalja regije: Anibar (Kosovo), Društvo Asociacija (Slovenija), Jadro Asocijacija (Sjeverna Makedonija), Operacija grad (Hrvatska), Asocijacija NKSS (Srbija) i OKC Abrašević (Bosna i Hercegovina).

Objavljeno
Objavljeno

Povezano