Novi uvid u eksperiment

Udruga 25 FPS pokreće online videoteku koja će uključivati selekciju filmova iz festivalske arhive Kratka baza.

pripremila:
Hana Sirovica
Ben Russell630

Pozdravi pretke (r. Ben Russell, 2015), kadar filma

Pripremila: Hana Sirovica

Udruga za audio-vizualna istraživanja 25 FPS šesnaest je puta održala istoimeni međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa. Tijekom godina broj filmova prijavljenih za natjecateljski program tog festivala premašio je 7000, a naslovi se čuvaju u arhivu čiji je naziv Kratka baza. Pregled arhiva donedavno je bio moguć isključivo u prostorijama udruge, a od 1. ožujka ove godine izabrani filmovi po prvi će se put moći pogledati i u sklopu online videoteke.

Za pristup 25 FPS videoteci potrebno se učlaniti (ili obnoviti svoje članstvo) na web-stranici Kratke baze. Članarina iznosi 50 kuna i vrijedi cijelu godinu. Uz pristup arhivu Kratke baze, članstvo omogućuje i besplatan ulaz na program projekcija Iz Kratke baze u kinu Kinoteka te 20 % popusta na naslove iz edicije Kvadrati sekunde i kataloge prošlih festivalskih izdanja.

Članice i članovi Kratke baze dobit će pristup linku za pregled filmova iz arhive dosadašnjih natjecateljskih programa festivala. Prvi su na radu filmovi iz 2015. godine i programi Uzorci, Karte, Odnosi, Skale, Testovi i Standardi u kojima su prikazani filmovi Petera Tscherkasskog i Bena Russella, kao i jedan od laureata te godine – Lažna sila Philipa Widmanna. Filmovi će biti dostupni za gledanje mjesec dana. Nakon toga će uslijediti nova selekcija, a udruga će redovito informirati članove i članice o svakoj promjeni sadržaja. 

“Eksperimentalni i umjetnički film u neizvjesnosti pronalazi trajnu inspiraciju te nam poznate fenomene predstavlja na nov način. Stoga vas pozivamo da postanete dio zajednice ljubitelja inovotivnoga filma te da se tijekom sljedeće godine zajedno prisjetimo filmskih naslova koji su nas potaknuli da svijet promatramo drugim očima”, poručuju iz 25 FPS-a.

Otvaranjem online videoteke 25 FPS se pridružuje nizu udruga koje pružaju mogućnost gledanja filmova online. Podsjetimo, još u pretpandemijsko doba organizacija Zagreb Film Festival otvorila je bazu croatian.film posvećenu domaćim kratkometražnim ostvarenjima, a zatim i Kino Europa Online, platformu koja omogućuje pregled suvremenih međunarodnih autorskih filmova. Različiti dokumentarni naslovi dostupni su na stranici Volimdokumentarce.net koju je pokrenula udruga Restart, dok je selekcija geografski i žanrovski raznolikih naslova dostupna i na platformi udruge Kino Mediteran.  

Objavljeno
Objavljeno

Povezano