Nesigurnost kao konstanta

Jubilarno 20. izdanje Festivala prvih predstavlja radove u različitim umjetničkim formama koji promišljaju temu sadašnjih i budućih te društvenih i osobnih neizvjesnosti.

pripremila:
Ivana Pejić
Petra Brnardić

Vicious Orchids, r. Petra Brnardić

Jubilarno 20. izdanje Festivala prvih, smotre radova umjetnica i umjetnika različitih profila koji se prvi put okušavaju u nekom mediju, održava se od 19. do 24. rujna u Galeriji Događanja, Centru KNAP i Kulturno informativnom centru (KIC) u Zagrebu.

Organizatori festivala Studio Artless središnju su temu naslovili Vrijeme rizika – nesigurnost kao konstanta, a odnosi se na različite oblike sadašnjih i budućih neizvjesnosti. Među njima se kriju društveni i osobni rizici koji su ujedno postale točke kulturnog i umjetničkog istraživanja, ali i pogled na umjetničko postpandemijsko stvaranje. Na otvorenju festivala predstavit će se 16 umjetnika i umjetnica s radovima pristiglim na festivalski natječaj i to u različitim umjetničkim formama kao što su likovni radovi, skulptura, crteži, kratki film, društvena igra, fotografika i drugi.

“Pogled unazad na teme i događanja proteklih festivala pomaže pogledu u budućnost. Ustrajnost u provedbi inovativnog formata zahtijeva strpljenje, više od dobre organizacijske volje i snage – nesigurnim okolnostima usprkos”, rekla je organizatorica festivala Ana Zorica koja najavljuje obilježavanje 20. godišnjice Festivala prvih. Događanje će se održati u utorak, 20. rujna u Kulturnom informativnom centru (KIC), a u prezentaciji i razgovoru će sudjelovati povjesničar umjetnosti Feđa Vukić, filozof Hrvoje Jurić, povjesničarka umjetnosti Irena Bekić i druge gošće i gosti koji su izlagali na festivalu proteklih godina.

U izvedbenom dijelu moći će se vidjeti rad Lightune G Bojana Gagića i Mije Gladovića u izvedbenoj tehnici luminoakustike, te Fajrunt Nikole Iskre koji je prikazan na 1. Festivalu prvih 2003. godine, a u kojem je autor snimajući zvukove radio valova pokušavao pronaći odgovore i poruku kamo nas može odvesti bezuvjetno prihvaćanje dominantne slike svijeta.

Na 20. Festivalu prvih mogu se pogledati i dva kratka filma: Sezonke Srđana Sorića, koji se bavi svakodnevnom zbiljom otočkih konobarica u koktel baru tijekom turističke sezone, a nakon kojeg će uslijediti razgovor o nesigurnim uvjetima rada u turističkom i kulturnom sektoru. Uz autora filma o temi će govoriti Jovica Lončar i članice kustoskog kolektiva BLOK Vesna Vuković i Dunja Kučinac. Drugi naslov je eksperimentalni film Vicious Orchids Petre Brnardić, svojesvrni triler noir s fragmentiranom, asocijativnom strukturom i s naglaskom na atmosferu i emocije. S autoricom će nakon projekcije razgovarati Josipa Bubaš.

Obljetničko festivalsko izdanje uključuje i bogat glazbeni program: nastup DJ Zdenka Franjića, koncert Edina Džambića poznatijeg pod imenom Onaj dečko te glazbeni performans Damira Avdića Ja anarhist. Pored glazbenih izvdebi održat će se tribina o prekarijatu u nezavisnoj glazbi i izdavaštvu na kojoj će Ljubica Džambić Anđelković predstaviti stvaralaštvo punk umjetnika Ivice Čuljka/Satana Panonskog, a Zoran Stajčić (portal Ravno do dna) i Zdenko Franjić (nezavisna izdavačka kuća Slušaj najglasnije) govoriti više o naslovnoj temi.

U sklopu festivala održavaju se i dvije dvije radionice – radionica za djecu Igre na dlanu koju vodi Nikolina Butorac te radionica Igranja za odrasle na interaktivnoj instalaciji Boli me kuća. Ulaz na sva događanja je slobodan, a detaljan program festivala nalazi se na web stranici organizatora.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano