Neprocjenjivi za kulturu, zanemareni od politike

Nacionalni komitet Međunarodnog saveta muzeja u Srbiji dodijelio je posebno priznanje portalu SEEcult.org za doprinos informiranju javnosti i medijskoj popularizaciji muzejske djelatnosti.

icom_seecult_630 Foto: Vesna Milosavljević / Facebook

Piše: Lujo Parežanin

U osamnaest godina svojeg postojanja neprofitni portal SEEcult.org postao je ne samo najvažnijim medijem za kulturu u Srbiji nego i jednim od par najvažnijih u čitavoj regiji. Vrijedni trud njegove dvočlane redakcije, koju čine Vesna Milosavljević i Miroljub Marjanović, poprima gotovo herojski karakter uzme li se u obzir deprimirajući medijski i kulturni kontekst, koji rad u takvom tipu medija čini gotovo pa neodrživim.

Stoga je svako priznanje SEEcultovog rada izuzetno dobrodošlo, budući da donosi bar neki tip uvažavanja – kad već izostaje ono kulturne politike – izuzetne važnosti koju taj portal ima za javnu vidljivost kulture. U tom smislu posebno raduje odluka Nacionalnog komiteta Međunarodnog saveta muzeja (ICOM) Srbije da u sklopu dodjele svojih godišnjih nagrada u utorak, 18. svibnja uruči i zahvalnicu SEEcultu, odnosno Milosavljević i Marjanoviću, i to “za izuzetan doprinos informisanju javnosti i medijskoj popularizaciji aktivnosti u okvirima muzejske delatnosti, razvoju svesti o značaju kulturne baštine u javnom prostoru”, kako i za popularizaciju ICOM-ovog rada i misije. Službeno obrazloženje preneseno na SEEcultu jasno govori o njegovom značaju za čitavo polje: “Svaka značajnija vest iz oblasti muzejske delatnosti, kustoskog angažmana, ali i politika upravljanja ili kulture sećanja uopšte propraćena je na portalu. I ne samo kao vest, već kao debatni prostor u kojem su se mogla čuti različita mišljenja, suprotstavljeni stavovi i pozicije. Ujedno, analitički pristup ukazuje na hrabrost da se o kulturnoj sceni Srbije, i preciznije muzejskim aktivnostima i promišljanjima pristupi otvoreno, direktno i bez ideologizacije.” Iz ICOM-a nadalje ističu kako je “naročito važan doprinos portala SEEcult.org tokom 2020.godine, godine u kojoj smo se obreli u stanju virtuelne komunikacije i rada. Ova okolnost učinila je da portal SEEcult postane još značajniji i u smislu prenosa informacija i vrednosti, ali i u smislu dokumentarnog trezora. U tom smislu, SEEcult uskoro može pretendovati (ozbiljna šala) i na muzejski legitimitet – izložba o muzejima, njihovim aktivnostima, usponima i padovima, ljudima koji čine muzejsku delatnost Srbije takvom kakva jeste.”

Uz SEEcult, zahvalnicu su dobile urednica Jutarnjeg programa RTS-a Dušica Tasić, glavna urednica RTS-ove emisije Šarenica Aneta Ivanović, ogranak Francuskog instituta u Novom Sadu i profesorica u Školi za specijalno obrazovanje “Vuk Karadžić” u Somboru Marijana Bugarski. Činjenica da se jedan neprofitni portal nalazi uz bok nacionalnoj televizijskoj kući rječita je sama po sebi, a na težak položaj nezavisnih medija osvrnula se u svojoj kratkoj izjavi za Kulturpunkt i sama Milosavljević: “Svako priznanje uvek donosi zadovoljstvo i predstavlja važan podstrek za dalji rad, posebno kada dolazi od kolega i stručne javnosti. Naročito je dragoceno u trenucima kada nam ponestane entuzijazma, posle gotovo 20-godišnjih napora da opstanemo u izuzetno nepovoljnim okolnostima za rad neprofitnih medijskih inicijativa u kulturi i održimo produkciju u javnom interesu.”

Nažalost, od kulturne politike ne treba očekivati da će pod dojmom ovog priznanja poduprijeti SEEcult. Uostalom, srpsko Ministarstvo kulture i informisanja je još 2017. godine gotovo u potpunosti ukinulo financiranje portala, a situacija se u međuvremenu nije promijenila: ove godine tako na natječajima za financiranje medija Ministarstva i Grada Beograda SEEcult nije dobio – ništa! Svoje preživljavanje tako u velikoj mjeri duguje Gete institutu u Beogradu, koji mu je dao potporu u sklopu fonda za pomoć kulturi. No SEEcult prije svega opstaje zahvaljujući požrtvovnosti i hrabrosti svojeg uredničkog dvojca, koji usprkos praktički nemogućim uvjetima održava na životu jedan ključan element kulturno-medijske infrastrukture u regiji.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano