Maratonski kazališni izazov

Čitav program studentskog festivala Danka nastat će su samo jednom danu, a uključuje nastanak pet kratkih predstava, privremenu radijsku postaju i Kulturpunktovu radionicu blic-kritike.

pripremila:
Hana Sirovica
kradu3 FOTO: Lara Varat

Novi studentski festival Danka na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti u samo jednom danu obuhvatit će nastanak pet kratkih predstava: od pisanja originalnih dramskih tekstova, preko priprema i proba do premijere. Tijekom 24 sata, studenti i profesori ADU zajedno će stvoriti program festivala. Pored predstava, program Danke uključuje radijsku emisiju i radionički segment. Format festivala je nastao kao prirodna reakcija studenata i profesora Akademije dramske umjetnosti na težnju za istraživanjem tema, estetika i umjetničkih pravaca u nementorskom kazališnom procesu.

Sudionici/e festivala su studenti/ce i profesori/ce koji će u petak, 8. listopada dobiti zajednički motiv za pisanje dramskih tekstova koji će nastati tijekom noći. 9. listopada, u subotu ujutro svakom će dramskom tekstu nasumično biti dodijeljen redatelj/ica i tri glumca/ice. Tih pet autorskih timova ima samo 9 sati za pripremu pet kratkih dramskih predstava u trajanju do 15 minuta. U subotu u 19:30 sati festival će se otvoriti široj javnosti s premijerama pet predstava nastalih u prethodna 24 sata.

Sudionici festivala su petero pisaca/spisateljica, petero kazališnih redatelja/ica i 15 glumaca/ica studenata, a među njima su i profesorice i istaknute kazališne umjetnice Franka Perković Gamulin, Aida Bukvić i Nataša Rajković.

Za vrijeme festivala će se emitirati privremena 24-satna online radijska postaja Danka FM. Program će se emitirati tijekom cijelog trajanja festivala, a studio postaje Danka FM će se nalaziti u dvorani F22. Postaja će emitirati radio drame studenata Akademije dramske umjetnosti, prijenos priprema (pisanja, proba i dr.) festivala i razne razgovore i podcaste.

U sklopu Danke održat će se i Radionica blic-kritike koju priprema udruga Kurziv, nakladnik portala Kulturpunkt.hr. Voditeljica radionice je kritičarka Ana Fazekaš. Polaznici/e radionice upoznat će se s metodom davanja feedbacka umjetničkog procesa razvijenom na DAS Akademiji. Metoda se sastoji od afirmativnog interaktivnog niza vježbi koje na otvoren i kreativan način pristupaju interdisciplinarnim hibridnim ili eksperimentalnim izvedbenim praksama. Pet sudionika/ca radionice pratit će pet autorskih timova u procesu stvaranja i izvođenja predstava.

Javno otvaranje festivala bit će u petak 8. listopada u 19 sati putem privremene radijske postaje Danka FM, a izvedbe i zatvaranje će započeti u subotu 9. listopada u 19:30 sati u dvorani F22 na adresi Frankopanska 22. Ulaz na zatvaranje je slobodan, no potrebno je rezervirati mjesto ispunjavanjem formulara.

Više informacija možete saznati na Facebook eventu ili slanjem upita na mail adresu.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano