Između osobne autonomije i političke odgovornosti

Tribina organizirana u suradnji Kinoteke i SPID-a raspravlja o načinu na koji se u narativima ratnih filmova artikuliraju pitanja roda, klase i društvene uvjetovanosti.

pripremila:
Ivana Pejić
deveti-krug-1

Prizor iz filma Deveti krug, r. France Štiglic

U srijedu, 1. prosinca nakon projekcije filma Abeceda straha Fadila Hadžića u kinu Kinoteka održava se tribina Između osobnog i političkog. Povod tribine je završetak programa Okupirani gradovi, čiji je zadnji tjedan posvećen “ženskom licu rata” – trilerima o tajnim agenticama, dvostrukim špijunkama i članicama pokreta otpora čijim su sudbinama upravljale silnice roda, klase i etniciteta kakve nisu vrijedile za njihove muške kolege.

Na tribini sudjeluju mentorice ovogodišnjeg izdanja SPID-ovog scenarističkog programa Zora Dirnbach – docentica na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu Maša Grdešić te istraživačica na Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu Marija Brajdić Vuković, uz moderaciju dramaturginje i koordinatorice programa Jasne Jasne Žmak.

Sudionice tribine raspravljat će o načinima na koji se kroz špijunski zaplet artikuliraju pitanja roda, klase i društvene odgovornosti u filmovima Abeceda straha Fadila Hadžića (1961) i Deveti krug France Štiglica (1960), a osvrnut će se i na to kako su navedene teme adresirane i u ostalim filmovima programa Okupirani gradovi: Ozloglašena Alfreda Hitchcocka (1946), Crna knjiga Paula Verhoevena (2006) i Požuda, oprez Anga Leeja (2007).

Povod tribini nedavno je osnovani program za razvoj scenarija Zora Dirnbach, koji je ime dobio po scenaristici filma Deveti krug. Primarni cilj programa je otvaranje interdisciplinarnog istraživačkog prostora za rad na scenarijima dugometražnih igranih filmova, kroz suradnju s istaknutim humanističkim znanstvenicama, aktivistkinjama i istraživačicama. Više o programu pročitajte ovdje.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano