Istraživanje osjetilnosti improvizacije

Šesnaesto izdanje festivala Improspekcije uključuje umjetnički, diskurzivni i radionički program, a održava se na različitim lokacijama u Zagrebu.

pripremila:
Hana Sirovica
impro630 FOTO: Improspekcije / Facebook

Pripremila: Hana Sirovica

Improspekcije, zagrebački festival koji istražuje problematiku improvizacije u plesu, izvedbi, ali i drugim medijima, u rujnu će predstaviti svoje šesnaesto izdanje, a ovogodišnja tema je “senzualne površine”. Kako stoji u tekstu najave, tematski okvir senzualnosti, odnosno osjetilnosti, predstavlja polazište za istraživanje interakcije tijela sa svijetom. Različite relacije međuovisnosti i uronjenosti tijela u okoliš u ovogodišnjem izdanju Improspekcije će propitivati kroz pet gostujućih međunarodnih i domaćih izvedbi, instalacije, radionice te diskurzivni program. 

Improspekcije već tradicionalno uključuju program koji se održava na različitim gradskim lokacijama, a njihov će se prvi dio održati između 22. i 25. rujna u Muzeju suvremene umjetnosti. Izvedbeni dio festivala otvorit će predstava Vrijeme u pogledu koju potpisuje slovenska koreografkinja Snježana Premuš. Uslijedit će izvedba Tvoj znoj ostavlja čudan metalni okus u zraku, mlada lovkinje, nastala u suradnji multimedijalnog umjetnika Marka Gutića Mižimakova s plesnim umjetnicima_ama Marinom Lemićem i Lanom Hosni. Inozemna gostovanja također uključuju izvedbu Kad ostane samo površina švedske izvođačice Ode BrekkeOdskok grčkog umjetnika Costasa Kekisa. Studenti_ce zagrebačkih Akademija likovnih umjetnosti i dramske umjetnosti predstavit će se performansom Koštac, dok će njihova istoimena instalacija biti izložena cijelo vrijeme trajanja programa u prostoru privremenog postava MSU. Uz studentsku instalaciju, u foaeju MSU-a posjetitelji_ce Improspekcija će moći pogledati i instalaciju Sea Soma plesne umjetnice Dore Đurkesac

Nakon gostovanja u MSU, Improspekcije se 26. rujna izmještaju u Centar KNAP, gdje će kolektiv MOLD (koji čine Antonia Dorbić, Marta Krešić, Danijela Renić i Lana Šprajcer) izvesti rad Svijet od poljubaca ne kamenja. Umjetnički program festivala nadopunjuje program razgovora s umjetnicima_ama koji će se održati nakon svake izvedbe, kao i iskustveno-diskurzivni format Odgovor na izvedbu praksom u vodstvu Margit Galanterkoji će svakog dana trajanja programa uključivati sesije koje odgovaraju na izvedbe prethodno izvedene na festivalu

Nakon završetka rujanskog dijela programa, Improspekcije se nastavljaju uz blok radionica koje se tijekom listopada održavaju u Plesnom centru Tala. Galanter će održati radionicu Dodir, dijalog, i osjetilnosti bivanja u tijelu, dok će šesnaesto izdanje festivala zaključiti radionica Što ovo tijelo radi? / Praksa tjelesno utemeljene teorije u vodstvu Shannon Stewart.

Detaljan program i raspored Improspekcija dostupan je ovdje.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano