Inspiracija za pokret

Klimatski forumi petkom tematiziraju odnos umjetnosti i aktivizma te upoznaju javnost s aktivnostima pokreta protiv klimatskih promjena u Hrvatskoj.

pripremila:
Ivana Pejić
ZAFOTO: Zelena akcija / Facebook

U okviru popratnog programa izložbe Barikadiranje ledenih ploča Olivera Resslera, u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti održava se i niz događanja koja tematiziraju odnos umjetnosti i aktivizma u kontekstu klimatske krize te upoznaju javnost s aktivnostima pokreta protiv klimatskih promjena u Hrvatskoj.

Klimatski forumi petkom koje zajednički organiziraju MSU i Zelena akcija, uz podršku Austrijskog kulturnog foruma, zamišljeni su kao mjesto na kojem će udruge i inicijative u neformalnom i prijateljskom okruženju predstaviti metode svoga djelovanja te načine na koje se svi zainteresirani za klimatski i okolišni aktivizam u njega mogu uključiti.

“Nakon UN-ovih klimatskih pregovora u Glasgowu (COP26) i nedavnog Klimatskog marša u Zagrebu, ovo je idealna prilika da nastavimo razgovarati o ovoj ključnoj temi današnjice i pokušamo je približiti novim publikama”, poručuju organizatori.

Na dosad održanim Klimatskim forumima široj javnosti predstavila se inicijativa mladih Fridays for Future, članovi hrvatskog ogranka globalne organizacije Greenpeace te Prijatelji životinja i Udruga građana Siget. Do kraja siječnja, dokad je otvorena i Resslerova izložba, na Forumu gostuju Zelena akcija i Znanstvenici za klimu, pokret Extinction Rebellion Zagreb te Institut za političku ekologiju.

Kao primjer angažirane umjetničke intervencije koja istražuje dubinu klimatske krize, izložba Olivera Resslera predstavlja polazišnu točku za razgovor, čiji je primarni fokus na mogućnosti doprinosa ili uključenja građana i građanki svih dobnih skupina u borbu za održivu budućnost.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Kultura na prekretnici koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano