Dan otpora i slobode

Udruga građana Siget, inicijativa Zagreb te zove, Zelena akcija i Pravo na grad prosvjednom su akcijom još jednom upozorili na dugačak niz problema u Bandićevom upravljanju Zagrebom.

pripremila:
Hana Sirovica
bandić2630 FOTO: Matej Kožić. Izvor: Zelena Akcija

Pripremila: Hana Sirovica

Savski nasip simbolički je važno mjesto za obilježavanje 8. svibnja, Dana oslobođenja Zagreba. Riječ je o lokaciji na kojoj su partizani_ke prvo ušli u Zagreb, a od 2015. Mreža antifašistkinja Zagreba ondje je ponovno pokrenula tradiciju paljenja Trnjanskih kresova. Ove godine, uslijed zabrane javnih okupljanja, na taj važan dan na Savskom nasipu održala se prosvjedna akcija koja je obilježila Dan oslobođenja, ali i još jednu “obljetnicu” – dva desetljeća Bandićevog upravljanja gradom. Aktivisti_kinje iz Udruge građana Siget, inicijative Zagreb te zove, Zelene akcije i Prava na grad razvili su transparent s porukom “Otpor Bandiću – sloboda Zagrebu”. 

“Zagreb je već dvadeset godina zatočen u klijentelističkoj mreži Milana Bandića, ali rastući otpor građana jasno pokazuje da je vrijeme za oslobođenje od te interesne sprege koja vodi grad u sve veću katastrofu”, poručuju u priopćenju. Podsjetimo, posljednji prosvjed protiv gradonačelnikove politike, u organizaciji istih udruga i incijativa koje su danas raširile transparent, okupio je više od 20 000 ljudi, a protiv Bandićeve vladavine građani_ke su prosvjedovali i tijekom vrhunca epidemijskih mjera iz prostora vlastitih domova, s prozora i balkona. 

Okupljene udruge i inicijative ovom su akcijom još jednom uputile na probleme s prostornim planiranjem koji su kulminirali u padu prijedloga GUP-a u Gradskoj skupštini. Osim toga, upozoravaju i na devastaciju prostora Trga žrtava fašizma, Cvjetnog trga i Varšavske ulice, zatim na štetnost politika smanjenja zelenih zona i prekomjerne izgradnje, kao i izostanak politike gospodarenja otpadom. Nadalje, ističu i nedostatak razvoja prometne politike koji se ogleda u nedostacima biciklističke infrastrukture i činjenici da tramvajska mreža tijekom posljednja dva desetljeća nije doživjela gotovo nikakva proširenja, a javni je prijevoz sve sporiji.

“Uz sve nabrojano, primjeri preplaćenih poslova koje plaća Grad toliko su brojni da su javnost već gotovo prestali šokirati, dok svjedočimo potpunoj neaktivnosti po pitanju sustavne obnove Zagreba nakon potresa i ignoriranju struke. Isto tako, Zagreb je rijedak primjer europskih glavnih gradova koji u vrijeme trenutne krize izazvane pandemijom ne nudi nikakve socijalne mjere koje mogu olakšati život stanovnicima grada”, stoji u priopćenju. “Njegovu politiku treba staviti u ‘karantenu’ na 12 mjeseci kako ne bi mogao nastaviti uništavati grad”, zaključili su aktivisti_kinje.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano