Inkluzivnost kroz novinarstvo

"Inkluzivni kotač" malim koracima nastoji adresirati probleme romske manjine, mijenjati medijsku sliku i tako doprinijeti borbi protiv stigmatizacije Roma.

pripremio:
Matko Vlahović
Foto: Inkluzivni kotač/Facebook

Ri Rock i Romska organizacija mladih Hrvatske ROM HR zajednički provode projekt Inkluzivni kotač – financiran od strane Fonda za aktivno građanstvo sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške – s ciljem jačanja građanske svijesti i angažmana u vezi romskih tema kroz inkluzivne prakse i pozitivan diskurs. Projekt je pokrenut kako bi se prionulo rješavanju bar nekih od mnogobrojnih problema s kojima se romska zajednica suočava: dugogodišnje zanemarivanje njihovog položaja i životnih uvjeta što je dovelo do značajnog materijalnog zaostajanja u odnosu na većinsko stanovništvo, te neadekvatno medijsko predstavljanje koje najčešće uključuje negativne vijesti o Romima, što dodatno pridonosi njihovoj marginalizaciji. Inkluzivni kotač će nastojati koristiti male korake kako bi adresirao probleme romske manjine, promijenio medijsku sliku i doprinio borbi protiv stigmatizacije Roma. Između ostaloga, u sklopu projekta planira se i izrada nacrta Akcijskog plana za uključivanje Roma u Primorsko-goranskoj županiji.

U provedbu Inkluzivnog kotača uključeni su medijski radnici_e romske nacionalnosti. Kroz 16 radijskih emisija na riječkom radiju zajednice, Radio Roži, romske_i novinarke_i će izvještavati o različitim temama koje se tiču njihove zajednice, prenositi pozitivne priče i predstaviti svoju kulturu u drugačijem svjetlu. Osim na Roži, emisije će se emitirati na Radio Rojcu, Radio KLFM-u i Radio Kastvu, a reprizirat će se i u Kulturpunktovoj rubrici Podcast. 

U nastojanju da se pozitivne priče prošire i dalje, odlučeno je da se emisije pretoče u pisane članke. U prvom broju časopisa Inkluzivni kotač tako su predstavljene prve dvije radijske emisije koje su osmislile i realizirale dvije mlade Romkinje, studentice Matea Horvat i Vanesa Mazreku. U sljedećih sedam brojeva časopisa bit će predstavljene još dvije medijske djelatnice romske nacionalnosti, kao i 14 novih priča koje će nadahnjivati i poticati na razmišljanje. Inkluzivni kotač stoga predstavlja važan korak u širenju pozitivne percepcije o romskoj zajednici i ukidanju predrasuda koje su često prisutne u društvu.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Ekosustavima uključive kulture koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano