Funkcioniramo koliko je potrebno

Ispunite upitnik o uvjetima rada organizacija civilnog društva u kontekstu pandemije, radi izrade zagovaračke podloge za podršku civilnom društvu u Hrvatskoj.

pripremila:
Matija Mrakovčić
showroom_WEB Július Koller, Upitnik kulturna situacija (U.F.O.), FOTO: Damir Žižić, 2017.

Pripremila: Matija Mrakovčić

“Možemo funkcionirati koliko to bude potrebno, da krenemo korak dalje i da se iščupamo iz ovog svega”, izjavio je ministar zašite okoliša i energetike Tomislav Ćorić uoči sjednice Vlade 9. travnja 2020. na kojoj je izglasana preraspodjela sredstava planiranih u Državnom proračunu za 2020. godinu, radi saniranja posljedica epidemije koronavirusa. “Gotovo 90 posto preraspodijeljenih sredstava, odnosno 1,87 milijardi kuna, namijenjeno je za provedbu mjere očuvanja radnih mjesta kod poslodavaca kojima je zbog posebne okolnosti uvjetovane epidemijom koronavirusom narušena gospodarska aktivnost“, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić

Sveukupno 2,1 milijarde kuna preraspodijeljenih na Hrvatsku banku za obnovu i razvitak (80 milijuna kuna), Službu za zaraznu epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (53,2), sektore sporta (40), kulture (34), turizma (25), poljoprivrede (20), Nacionalni stožer civilne zaštite (16,2), ostale mjere (6 milijuna kuna). Raspodijeljeni iznos možda jest impresivan s obzirom da se radi tek o prvoj preraspodjeli od izbijanja epidemije, no drugačije svjetlo na Vladinu politiku baca Odluka koja je stupila na snagu u petak, 3. travnja. Odluka o ograničavanju korištenja sredstava predviđenih Državnim proračunom primjenjuje se na sve proračunske i izvanproračunske korisnike, njome se obustavljaju svi objavljeni i neobjavljeni javni pozivi te se određuje da se sve donacije i pomoći (tekuće i kapitalne, unutar opće države, temeljem prijenosa EU sredstava) iznad iznosa od 10 000 kuna mogu dodijeliti isključivo uz prethodnu suglasnost ministra financija. 

Gdje je u svemu tome organizirano civilno društvo, točnije udruge i neprofitni poslodavci koji zapošljavaju preko 26 tisuća ljudi, s tekućim projektima od nekoliko milijuna eura do nekoliko tisuća kuna, s potpisanim ugovorima s istim tim proračunskim i izvanproračunskim korisnicima? Oni su zabranom javnih okupljanja i obvezom održavanja fizičke distance preko noći ostali bez mogućnosti provođenja svojih aktivnosti uz koje je vezan neutvrđen broj korisnika (zadnje službene informacije o financiranju OCD-a iz javnih izvora iz 2016. su godine!). 

Posljednjeg dana ožujka, gotovo mjesec dana nakon što je ministar zdravstva donio Odluku o proglašenju opasnosti od epidemije zarazne bolesti COVID-19 za cijelo područje Republike Hrvatske, Ured za udruge Vlade RH objavio je opsegom i dosegom skroman upitnik radi prikupljanja informacija o potrebama organizacija civilnoga društva za “mjerama koje je potrebno poduzeti za očuvanje radnih mjesta, odnosno održivosti djelovanja sukladno specifičnostima djelovanja organizacija civilnoga društva”. S istekom roka za ispunjavanje upitnika, Savjet za razvoj civilnog društva, tijelo čiji je smisao (između ostalog) posredovati u komunikaciji između Vlade RH i organizacija civilnog društva, šalje Uredu za udruge, Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnoga društva, Ministarstvu rada i mirovinskog sustava te Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije set pitanja i preporuka vezanih uz ublažavanje negativnih učinaka nastalih pandemijom na djelovanje OCD-a.

Da sve ne bi ostalo samo na komunikaciji s nadležnim tijelima, oformljena je ad hoc inicijativa koju čine udruge čiji su predstavnici izabrani u novi saziv Savjeta (a koji još nije počeo s radom), koja je 9. travnja OCD-ima uputila upitnik kojim žele ispitati utjecaj pandemije i potresa na civilno društvo. Analiza će biti podloga za zagovaranje mjera podrške civilnom društvu u Hrvatskoj prema Vladinim institucijama i lokalnim vlastima. “U kontekstu odluke Vlade RH o obustavi raspisivanja javnih poziva i isplate sredstava većih od 10.000 kuna bez prethodne suglasnosti Ministarstva financija, paketu Vladinih mjera usmjerenih na poduzetnike koje se odnose isključivo na gospodarske djetalnosti organizacija civilnoga društva, odluke Grada Zagreba i drugih lokalnih samouprava o obustavi svih financijskih potpora, preporuka Europske komisije koje najavljuju okrupnjavanje sredstava za djelovanje na zdravstvenom i gospodarskom oporavku nakon pandemije, nemoguće je ne biti zabrinut i postaviti pitanja o kratkoročnim i dugoročnim prijetnjama stabilnosti organizacija civilnoga društva”, ističe se u pozivu.

Upitnik treba ispuniti do 15. travnja.

 

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Obrisi zamišljenog zajedništva koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano