Filmskim tragovima dizajna

Izložba Kino u sitotisku predstavit će dio opusa Nenada Pepeonika, nedovoljno priznatog dizajnera koji je vizualno oblikovao važne materijale domaće filmske kulture.

pripremila:
Hana Sirovica
pepeonik

Pripremila: Hana Sirovica

U povijesti i razvoju filmske kulture na našim prostorima teško da se može prenaglasiti važnost Filmoteke 16. To je poduzeće od svog osnutka šezdesetih do prestanka samostalnog djelovanja u devedesetima bilo ključno mjesto za filmsko obrazovanje, produkciju i kinoprikazivaštvo, arhiviranje i izdavaštvo. Manje je poznato kako je vizualni identitet Filmotekinih aktivnosti prožet rukopisom Nenada Pepeonika, dizajnera brojnih plakata, izdanja i ostalih materijala. Njegov rad uskoro će, s posebnim naglaskom na plakate vezane uz Filmoteku 16 i filmsku umjetnost, biti predstavljen na izložbi Kino u sitotisku

Nenad Pepeonik danas je pomalo zaboravljeni autor o kojemu se dosad nije puno pisalo, naglašavaju kustosi izložbe Sven Sorić i Marko Golub u popratnom tekstu izložbe. Ipak, nastavljaju, njegovu putanju je “moguće iščitati prateći mu trag po skupnim strukovnim izložbama, rasute informacije o određenim događanjima i mjestima u kontekstu kojih se spominjalo njegovo ime kao i, dakako, samu dizajnersku produkciju dostupnu u različitim javnim zbirkama.” 

Takvo iščitavanje kreće od Pepeonikovih početaka u okviru pogona sitotiska Grafičkog servisa pri Studentskom centru. Riječ je o bitnom pogonu za povijest domaćeg dizajna i likovne umjetnosti, u kojemu su od osnutka 1959. do ranih devedesetih otisnuti brojni vrijedni plakati. Pepeonik je nadalje značajan doprinos ostvario i kao dizajner plakata za kazalište, likovnu umjetnost i brojne knjige od sredine šezdesetih do kraja osamdesetih godina prošlog stoljeća, dok je pred kraj karijere oblikovao i vizualni identitet Hrvatskog filmskog ljetopisa. Jedan je od osnivača međunarodne manifestacije Zgraf, a ostvario je brojne suradnje s dizajnerima i umjetnicima svoje generacije. 

“Ova izložba nije u pravom smislu riječi retrospektiva, već prvi korak u njegovom ponovnom otkrivanju ovog autora, koji nam daje osnovne koordinate njegovog dizajnerskog djelovanja”, pišu Sorić i Golub. “Gledajući Pepeonikove plakate iz sedamdesetih i osamdesetih kao da gledamo malu alternativnu verziju pripovijesti o filmskoj povijesti u drugoj polovici 20. stoljeća, isto kao što ovom izložbom otvaramo i jednu od brojnih mogućih naracija o povijesti hrvatskog grafičkog dizajna u kojem i Pepeonik svakako ima svoje zasluženo mjesto”, zaključuju.

Postav je moguće razgledati od 20. svibnja do 4. lipnja u zagrebačkoj HDD Galeriji.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano