Festival koji ne prestaje plesati

Ovogodišnji program riječkog festivala Periskop najavljen je u nešto manjem opsegu, no selekcija ostaje dosljedna idejama podrške i osnaživanja plesne scene.

pripremila:
Hana Sirovica
Kill B

FOTO: Kill B. / Mia Zalukar i Bruno Isaković

Pripremila: Hana Sirovica

Periskop je riječki festival suvremenog plesa i novog cirkusa čije će se peto izdanje održati od 9. do 13. listopada, unatoč izrazito nepogodnim okolnostima koje je izvedbenim umjetnostima donijela ova godina. Riječ je o manifestaciji koju je pokrenula udruga Prostor plus s težnjom da organizacijom festivala u Rijeci potakne decentralizaciju domaće plesne scene. Festival od svojih početaka široko pristupa umjetnosti pokreta, pa je prošle, 2019. godine svom nazivu i službeno pridodao odrednicu novog cirkusa. 

Uz decentralizaciju plesa na nacionalnoj razini, važne su okosnice Periskopa podrška lokalnoj sceni, njezino osnaživanje, te programska selekcija koja uključuje različite generacije spajajući etablirane plesače_ice s onima koji su još na početku svog profesionalnog puta. Iako je ovogodišnje izdanje uslijed pandemijske neizvjesnosti reducirano, program ostaje dosljedan dosadašnjoj putanji festivala. 

Festival će otvoriti Kill B. Brune Isakovića i Mije Zalukar, predstava u kojoj se ovi dugogodišnji suradnici polazeći od kultnog filma Kill Bill i vlastite dugogodišnje suradnje poigravaju odnosom moći između redatelja i plesačice. Program 10. listopada nastavljaju izvedbe RAVE (ON)!, u kojoj se umjetnik Ognjen Vučinić bavi svojim odnosom prema rave kulturi, te Situacija u tijelu / No more body u kojoj Žak Valenta istražuje proces oporavka vlastitog tijela od traume. Festival će u utorak, 13. listopada, zatvoriti Kompas Simone Aughterlony, Petre Hrašćanec i Saše Božića, predstava koja interpretira Odiseju polazeći iz ženske perspektive. 

Simone Aughterlony istražuje alternativne oblike srodstva i queer odnosa, a popratni program uključuje razgovor s ovom autoricom koji će se održati 11. listopada u Filodrammatici. Usto, program uključuje i projekcije triju domaćih plesnih filmova (Pokret Tamare Bilankov, Contrada Matije Debeljuha i Pierottijeva 11 Umjetničke organizacije Škvadra) te radionički program. Zainteresirani se mogu prijaviti na radionice kontorcionizma koju će voditi Andrea Vrdoljak iz splitskog kolektiva ROOM 100, dok su radionicu Praksa i značenje pripremili Petra Hrašćanec i Saša Božić, a bavit će se praksama suvremenog plesa/kazališta i performansa.

Čitav program dostupan je na službenim stranicama festivala, a zbog epidemioloških mjera dolazak je potrebno putem maila najaviti organizatorima.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano