Čitaj, slušaj pjesnikinje!

Platforma za reproduktivnu pravdu ovogodišnji Osmi mart obilježava publikacijom aktivističke audio zbirke.

pripremila:
Hana Sirovica
the-new-york-public-library-gm09x1AgA1A-unsplash (1) FOTO: New York Public Library

U povodu Osmog marta, Platforma za reproduktivnu pravdu izdala je pjesničku audio zbirku čiji je naslov Bez zastoja i bez straha. “8. mart, Dan žena, prilika je da upijemo snagu ove poezije i kroz nju osvijestimo da je na leđima žena u ovom društvu – kako u vremenima koja pripadaju zaboravu, tako i danas – nevidljiva masa nasilja, masa nevidljivog kućanskog rada, masa obezvrjeđivanja iskustava. Ove stihove zato prožimaju i nada i očaj, i snaga i nemoć, i ljutnja i tugu, i ushićenje i otpor, kroz koje autorice pronalaze put za umjetničko djelovanje”, objašnjavaju članice Platforme. Zbirku aktivističke poezije uredile su Aida Bagić i Sanja Baković, a u njoj je u 27 pjesama zastupljeno 18 autorica. Autor zvučne kulise je skladatelj Maro Market.

Slijedeći ideju aktivističke poezije, pjesnički glasovi zastupljeni u zbirci izražavaju uvjerenje o neodvojivosti umjetnosti od zbilje te inzistiraju na političnosti poezije. Iako audio zbirka uključuje pjesme koje su nastajale tijekom posljednja dva desetljeća, nimalo neočekivano, mnogi problemi koje tematiziraju – poput pogubnih posljedica zabrane pobačaja u vremenu prije njegove legalizacije na našim prostorima – sežu znatno dalje u prošlost.

Suradnja Platforme za reproduktivnu pravdu i pjesnikinja pokrenuta je u sklopu akcije Često odu u baštu i nikad se ne vrate, koja se održala povodom Međunarodnog dana za legalan i siguran pobačaj u rujnu 2019. godine. Tom su akcijom ukazale na nejednake materijalne uvjete koji diktiraju društvenu svakodnevicu žena, među kojima se nalazi i dostupnost pobačaja. Dvije godine kasnije, u nemogućnosti održavanja javnih akcija, iz Platforme poručuju: “I dok još odjekuju glasovi žena koje su prošle godine ulicama gradova uzvikivale feminističku himnu protiv seksualnog nasilja, ove godine ćemo za 8. mart glasno poručiti – aktivizam nije samo ulica, nego i stih.”

Pjesme iz zbirke Bez zastoja i bez straha možete besplatno preuzeti putem mobilne aplikacije book&zvook.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano