Beskonačna istrošenost

U fokusu Radilišta, izložbe i performansa koji će se održati u Pogonu, nalazi se propitivanje prevladavajućih ekonomskih modela.

pripremila:
Hana Sirovica
radilišta

Tajči Čekada i Ivana Kalc: Radilište

Pripremila: Hana Sirovica

Umjetnice Tajči Čekada i Ivana Kalc u Velikoj dvorani Pogona Jedinstvo će predstaviti multimedijalnu izložbu i performans Radilište. Radilišta su umjetnički niz koji u svom fokusu ima kritiku ekonomije rada, čiju problematiku istražuju u medijima videa i performansa. 

“Model liberalnog kapitalizma i tlapnja o slobodama tržišta tek je eho prošlosti koji je tada nekada bio definiran izvozom roba, a koji se ionako osipao po rubovima udaljenim od tržišnih epicentara i koncentrata monopolističkog kapitala. Koncepti ekonomske misli u odnosu na zakone tržišne ekonomije kao u loop-u i s matematičkom preciznošću vrte isti model rasta, održavanja i propadanja. Na trenutak se čini da kompasa nema ili da je smjer neizvjestan te se zbog lakšeg shvaćanja sve prozvalo globalnim, tranzicijskim i sličnim. Ta istrošenost ideje ekonomskog modela dovodi još jedan ciklus kapitala svome kraju, a taj kao i svi predhodni, ponovo kulminira erupcijom”, stoji u popratnom tekstu Branke Cvjetičanin

Opisanu istrošenost prevladavajućeg ekonomskog modela Radilišta odgovaraju propitujući rad u različitim prostorno-vremenskim koordinatama, a pojedine intervencije su simbolički označene brojem. Pilot-izvedba Radilišta, označena brojem 101, dogodila se 2019. godine u sklopu događaja Goli otok – Novi hrvatski turizam, kada su umjetnice po prvi put koreografiranom repetitivnom sekvencom izvele performans o kažnjeničkom radu. Iduće godine, niz je nastavljen Radilištem 2020 koje su umjetnice izvele na dan otvorenja programa EPK u javnom prostoru Korza, podsjećajući prolaznike_ce na sudbine radnika brodogradilišta 3. maj, te zatim i performansom uprizorenim iste godine na dan predizborne šutnje. Uslijedio je niz Radilišta na različitim lokacijama kroz koje Kalc i Čekada, kako stoji u najavi, “zadržavaju osnovne elemente  dva tijela u refleksiji, fizičko opterećenje, sekvencioniranje pokreta kojeg potom fiksiraju u liturgijski niz stvarajući opus s tendencijom beskonačnog trajanja”. 

Zagrebačka varijacija Radilišta održava se u formi multimedijalne izložbe i performansa u organizaciji Galerije 90-60-90. Radilište će započeti izvedbom 15. ožujka u 19 sati, dok će se video-instalacija moći pogledati do 20. ožujka. 

Objavljeno
Objavljeno

Povezano