Arhiviranje pokreta

Razgovor o arhivu izvedbenih umjetnosti u nastajanju sudionici i sudionice će proširiti i diskusijom o (van)institucionalnim praksama bilježenja i arhiviranja u regionalnom kontekstu.

pripremio:
Matko Vlahović

Umjetnička organizacija Objekt plesa u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti organizira javni razgovor na temu digitalnog arhiviranja izvedbenih umjetnosti u regiji. U razgovoru će sudjelovati članovi projektne grupe za arhiviranje i digitalizaciju – povjesničar plesa Rok Vevar, dramaturginja Jasmina Založnik, teoretičarka umjetnosti Milica Ivić, dramaturginja Nina Gojić i muzeologinja Tea Kantoci, koja će ujedno i moderirati razgovor.

Razgovor o arhivu u nastajanju sudionici i sudionice će proširiti i diskusijom o (van)institucionalnim praksama bilježenja i arhiviranja iz perspektive specifičnih lokalnih konteksta Slovenije, Srbije i Hrvatske. Više o toj temi i prethodnim iskustvima arhiviranja plesa na Kulturpunktu možete čitati u tekstu koji je 2017. godine pripremila Matija Mrakovčić, kao i u osvrtu Josipe Lulić na izložbu postavljenu povodom 15. godišnjice karlovačkog F.R.E.E. D.A.N.C.E.-a.

Uspostava arhiva izvedbene umjetnosti provodi se u sklopu europskog projekta (Non)Aligned Movements. Projekt je osmišljen kako bi potaknuo kreativni i suradnički potencijal suvremenog plesa na Zapadnom Balkanu, kao i društveni utjecaj balkanskog suvremenog plesa podižući njegove kapacitete za djelovanje i suradnju, promičući njegovo naslijeđe i upisujući ga u buduće diskurse i kulturne prakse. Partneri na projektu koji se provodi od 2021. do 2024. godine su Nomad Dance Academy SlovenijaStanica / Station – service for contemporary dance, Nomad Dance Academy Croatia, LOKOMOTIVA-Centre for New Initiatives in Arts and CultureTanzfabrik Berlin Schule i Objekt plesa.

(Non)Aligned Movement želi podijeliti iskustva samoorganizacije, horizontalne organizacijske strukture, ravnoteže i otvorenosti za sve istomišljenike plesnih i izvedbenih umjetnosti. Suradnice_i na projektu žele uspostaviti Balkan Open Digital Dance Archive kako bi predstavili suvremeni ples kao važnu kulturnu baštinu regije. Osim arhiviranja, također rade na jačanju mreže rezidencijalnih programa u regiji s ciljem da olakšaju mobilnost plesnih profesionalaca i bolje povežu regionalne plesne festivale. Pritom se posebna pozornost posvećuje neprivilegiranim zajednicama unutar suvremene balkanske plesne scene – žene, LGBTQI+ osobe i tjelesno različiti umjetnici, kao i njihove prakse i iskustva imaju prednost.

Sam javni razgovor o digitalnom arhivu izvedbenih umjetnosti dio je rezidencije (Non)Aligned Movements i programa Ne/održivost arhiva, koja nastaje u suradnji Nomad Dance Academy i Umjetničke organizacije Objekt plesa u sklopu programske smjernice Antisezona X-tenzija. Razgovor se održava u prostoru Ekstenzija Muzeja suvremene umjetnosti u subotu, 4. veljače, s početkom u 18 sati.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano