Antifašizam ostaje u parku

Inicijativa mještana Perušića pokrenula je peticiju kojom nastavlja borbu protiv uklanjanja spomenika antifašističkim borcima iz javnog parka.

pripremila:
Hana Sirovica
perus FOTO: Spomenik ostaje u parku

Pripremila: Hana Sirovica

Točan broj spomenika antifašističkoj borbi koji su devastirani ili uklonjeni od devedesetih do danas ostaje nepoznanicom i poznato nam je tek da ga možemo mjeriti u tisućama. Od spomen-ploča do velikih memorijalnih zdanja, oni među njima koji dan-danas stoje na svojim izvornim lokacijama najčešće su zapušteni i zanemareni. 

U takvoj se situaciji – dugogodišnjeg propadanja zbog zanemarenosti – nalazio i spomenik u ličkom mjestu Perušić, sve dok lokalne vlasti nisu krenule aktivno raditi na njegovom uklanjanju. Spomen-reljef s natpisom “Dali ste živote za našu radost” te kosturnica s ostacima antifašističkih boraca trebali bi se, prema planu HDZ-ove općinske vlasti, premjestiti zbog proširenja dječjeg parka. Njihovoj se namjeri suprotstavila inicijativa mještana još u svibnju, u otvorenom pismu upozorivši kako iza izmještanja spomenika na periferiju Perušića, a umjesto ulaganja u njegovu obnovu i uređenje na trenutnoj lokaciji, stoji tek pokušaj da se ukloni jedno od rijetkih preostalih obilježja u tom dijelu Hrvatske.
 
“Osim što je riječ o memorijalnoj grobnici 52 antifašista, ovo je jedini spomenik u Hrvatskoj koji čuva sjećanje na čak 12 lokalnih učesnika u Španjolskom građanskom ratu”, ističu iz inicijative značaj spomenika na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Tijekom srpnja pristiglo je 1073 potpisa podrške inicijativi iz 41 države, a usto se izmještanju spomenika usprotivio i Savez antifašista i antifašističkih boraca Hrvatske. 
 
Ipak, općinsko vijeće Perušića zanemarilo je prigovore mještana i međunarodnu podršku, stoga je inicijativa pokrenula Facebook stranicu Spomenik ostaje u parku putem koje žele informirati javnost o zahtjevima, razvoju događaja i važnosti spomenika. Osim toga, objavili su peticiju koju je moguće potpisati ovdje, a zahtjevi uključuju izradu stručnog elaborata i upis spomenika u registar kulturnih dobara te sanaciju spomenika, te uređenje i nadogradnju parka tako da se iz njega ne uklanja spomenik. 
 
 
 
Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Obrisi zamišljenog zajedništva koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
 
Objavljeno
Objavljeno

Povezano