Znanost i obrazovanje nakon Brexita

Kako će Brexit utjecati na znanost i visoko obrazovanje u Velikoj Britaniji nitko još uvijek ne može sa sigurnošću reći.

piše:
Vatroslav Miloš
cambridge_630FOTO: Vatroslav Miloš / Kulturpunkt.hr

Piše: Vatroslav Miloš

Nakon prvotnog šoka koji su doživjeli građani Ujedinjenog Kraljevstva tog 24. lipnja po objavi rezultata referenduma za izlazak iz Europske unije, mnogi su počeli razmišljati o praktičnim posljedicama takve odluke. Tamošnja akademska zajednica svakako je bila prva među njima. Budući da Europska unija istraživačkim budžetima Velike Britanije sudjeluje u iznosu od oko 16 posto, piše Nature, ekonomske bi reperkusije mogle bi u najmanju ruku biti poražavajuće, a znanstvenici su itekako zabrinuti i za mobilnost između te zemlje i europskog kopna. 

Uz otprilike 8 milijardi eura europskih sredstava koja su u posljednjih desetak godina uložena u znanstvena istraživanja u Ujedinjenom Kraljevstvu, ta je zemlja bila najveći primatelj sveučilišnih i istraživačkih zajmova Europske investicijske banke u čitavoj Europskoj uniji od 2005. godine naovamo. 

Također, tamošnja sveučilišta – kojih je čak 80 posto pozvalo na ostanak u EU – brinu i o priljevu kvalitetnog akademskog kadra, prvenstveno studenata  i znanstvenika. Ono što je za sada sigurno jest da se u neposrednoj budućnosti za studente iz zemalja EU neće promijeniti ništa jer proces razdruživanja još nije započeo. U tom smislu, zanimiljivo je da je, primjerice, University of the Arts London već objavio da se studenti već upisani u akademsku godinu 2016/2017. uistinu ne moraju brinuti oko promjena u financiranju studija, no što će biti dalje – nije jasno. Kao što nije jasno hoće li ova odluka britanskih građana utjecati na odluku europskih studenata u izboru sveučilišta. 

“Gajim europske vrijednosti”, rekla je Bettina Sakiotis za Reuters, sedamnaestogodišnja Grkinja s adresom u Luksemburgu kojoj su ponuđeni upisi na dva engleska sveučilišta u rujnu. “Glasanje za Brexit je pokazalo da nismo na istoj valnoj duljini”, smatra Sakiotis, koja je nakon rezultata referenduma razmišljala da umjesto u Britaniju otiđe studirati na sveučilištu u Milanu.  

Studenti iz EU, njih oko 125 tisuća, čine nešto više pet posto ukupnog broja studenata u Britaniji, a na nekim sveučilištima, poput onog u Cambridgeu, čine čak 16 posto ukupnog broja tamošnjih studenata, prenosi Hina

Objavljeno
Objavljeno

Povezano