Dijalozi o (post)socijalizmu

Znanstveni skup Socijalizam na klupi: Izgradnja i razgradnja održava se početkom listopada u Puli.

piše:
Vatroslav Miloš
wolfgang_thaler_krvavica_630 Rikard Marasović, Dječje pomorsko lječilište, Krvavica, 1961. / FOTO: Wolfgang Thaler

Piše: Vatroslav Miloš

“Drugi međunarodni znanstveni skup Socijalizam na klupi s temom Socijalizam: izgradnja i razgradnja želi povezati socijalistička i postsocijalistička iskustva u Europi te obuhvatiti jugoslavenske, postjugoslavenske i europske teme”, ističu iz Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma pri Sveučilište Jurja Dobrile u Puli gdje će skup i održati od 1. do 3. listopada. Prvi Socijalizam na klupi, održan na zimu 2013. godine, posvećen “kulturološkim i povijesnim interpretacijama jugoslavenskog i postjugoslavenskih društava” pokazao je da postoji potreba za jačim povezivanjem znanstvenika koji se bave interdisciplinarnim proučavanjem prošlosti i sadašnjosti socijalnog, kulturnog i ekonomskog područja bivše Jugoslavije. 

Budući da godina održavanja skupa korespondira sa 70. obljetnicom stvaranja socijalističke Jugoslavije, kao i 25. obljetnicom prvih višestranačkih izbora koji su utrli put prema stvaranju današnje geo-političke situacije, znanstvenici će svojim radovima pokriti područja istraživanja od posebnosti socijalističkog društvenog i ekonomskog modela, položaja Jugoslavije u politici detanta, modernosti i kulturnih politika, preko procesa koji su doveli do razgradnje tog sistema, sve do tranzicijskog perioda devedesetih, a bavit će se i reprezentacijom tih procesa u književnosti, medijima, filmu i kulturi općenito. 

Od pozvanih predavača ističu se Tvrtko Jakovina, profesor suvremene povijesti na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, koji će održati predavanje o tome “kako je diplomacija SFRJ internacionalizirala krizu u SFRJ i kako je unutarnja politika nadvladala vanjsku”, potom Renata Jambrešić Kirin, znanstvena savjetnica Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu, koja će govoriti o “izgradnji nove žene”, odnosno o razgradnji političke ostavštine javnih intelektualki u ranom jugoslavenskom socijalizmu te Breda Luthar, profesorica na Fakultetu za družbene vede u Ljubljani, koja će se posvetiti ulozi materijalne kulture, odnosno njegove specifične uloge u proučavanju socijalizma. 

Cilj ovog skupa, na kojega je prijavljeno preko 120 sudionika iz zemlje i inozemstva, “jačanje je suradnje među znanstvenicima, usmjeravanje na istraživački i epistemološki dijalog, uočavanje tematskih, metodoloških i interpretacijskih podudarnosti, ali i različitih iskustava”. Knjigu sažetaka s detaljnjim programom možete preuzeti ovdje

Objavljeno
Objavljeno

Povezano