Budućnost feminističkog djelovanja

Deseti poslijediplomski seminar Feminizmi u transnacionalnoj perspektivi ove se godine posvećuje preuzimanju budućnosti u vlastite ruke.

piše:
Vatroslav Miloš
elisabeth_bronfen_630 Elisabeth Bronfen / FOTO: Nicola Pitaro/Der Bund

Piše: Vatroslav Miloš

Ovogodišnji, deseti poslijediplomski seminar Feminizmi u transnacionalnoj perspektivi, kojega zajednički organiziraju Centar za ženske studije iz Zagreba i dubrovački Interuniverzitetski Centar (IUC), okreće se budućnosti, a održava se od 16. do 20. svibnja u Dubrovniku. 

“Cilj seminara koji će se održati 2016. jest raspraviti o mogućim intervencijama u načine na koje nasljeđujemo prošlost, ali se i otvaramo prema budućnosti”, ističe se i dodaje: “Sve to kako bismo mobilizirali prošle i sadašnje egzistencijalne i materijalne dispozicije za budućnost koja odjekuje feminističkom agendom: gostoljubljivija Europa, kolaborativniji svijet, drugačije sveučilište i  druge vrste sestrinstva i brige”.  

Pozvana predavačica ovogodišnjeg seminara, naslovljenog Reclaiming the Future. Feminist Engagements for the 21th Century, teoretičarka je književnosti i kulture te sveučilišna profesorica Elisabeth Bronfen koja je, zajednički s Mishom Kavkom, uredila knjigu Feminist Consequences: Theory for the New Century. Knjiga je to, ističe se, koja se pokazala bazom za ponovno proučavanje povijesti feminizma, istraživanje etike i aktivizma ženskog rada i djelovanja, propitivanje dara različitosti feminističke budućnosti. 

Kako suvremene feministkinje i feministi artikuliraju i u djelo provode čin gostoljubivosti prema drugima, kakav je njihov stav prema međunarodnom pravu i održivosti osnovnih životnih procesa, što očekivati od budućnosti feminističke teorije, aktivizma i kritike, problematika roda, moderniteta i tehnologije, samo neke od tema kojima će se istraživačice i istraživači baviti tijekom ovog seminara. 

Koordinatorice i supredsjedateljice seminara su Silvana Carotenuto s Università degli studi di Napoli “L’Orientale”, Durre Ahmed iz Centre for the Study of Gender and Culture u Lahoreu, Pakistan, potom Sandra Prlenda iz zagrebačkog Centra za ženske studije, Lada Čale Feldman i Francesca Maria Gabrielli s Filozofskog fakulteta u Zagrebu te Renata Jambrešić Kirin s Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu.

Rok za prijavu radova je 1. ožujka, a više informacije možete potražiti ovdje

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Kultura participacije koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano