Analiza prakse i teorije

U Ljubljani i Zagrebu bit će održan međunarodni stručno-znanstveni skup Otpor i promjene u znanosti, obrazovanju i društvu.

akademski_delavec_630

Skup Otpor i promjene u znanosti, obrazovanju i društvu koji će od 19. do 21. travnja biti održan u Zagrebu i Ljubljani organiziran je na inicijativu sindikata visokog obrazovanja i znanosti Akademska solidarnost i pokreta Mi smo univerza kojima su se pridružili Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Filozofski fakultet Sveučilišta u Ljubljani. Ovo paralelno događanje na ljubljanskom i zagrebačkom Filozofskom fakultetu nastavlja se na lanjski trodnevni znanstveni simpozij na Filozofskom fakultetu naslova Okvir za strategiju: suvremene politike znanosti i obrazovanja koji je tada organizirala Akademska solidarnost.

Kao povod za ovogodišnje okupljanje u Ljubljani i Zagrebu ističu se već ranije prepoznati, a sada uznapredovali procesi komercijalizacije i privatizacije znanosti i visokog obrazovanja, zbog kojih se diljem svijeta u posljednjih nekoliko godina organiziraju različiti oblici otpora. U kontekstu Hrvatske, proces komodifikacije obrazovanja kulminirao je 2011. godine s pokušajem uvođenja Zakona o visokom obrazovanju kojem su se akademski radnici iz cijele Hrvatske uspješno suprotstavili brojnim izjavama, javnim raspravama i akcijama, a u konačnici i štrajkom. Podsjetimo, krajem iste godine su slovenski studenti i profesori udruženi u pokret Mi smo univerza blokirali dio Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani, zahtijevajući podizanje kvalitete nastave te ukidanje školarina i prekarnih oblika rada. Otpor privatizaciji i komercijalizaciji školstva pokazao se kao generator pozitivnih promjena u zajednici koji je rezultirao udruživanjem i samoorganiziranjem akademskih radnika, povezivanjem znanosti i visokog obrazovanja s drugim društvenim sektorima i pokretima.

Polazeći od tog iskustva, akademski radnici i studenti Sveučilišta u Ljubljani i Sveučilišta u Zagrebu odlučili su organizirati skup usmjeren prema analizi i interpretaciju praktičnih i teorijskih mogućnosti, dosega i zadanosti nekadašnjih i suvremenih praksi i formi otpora u znanosti, obrazovanju i društvu.  

Zagrebački dio skupa bit će održan u Vijećnici Filozofskoga fakulteta u Zagrebu 20. i 21. travnja. Tijekom dana svi zainteresirani moći će prisustvovati brojnim izlaganjima i raspravama, dok će u sklopu popratnog programa u petak, 20. travnja u Dokukinu Croatia bit upriličena projekcija filma Blokada Igora Bezinovića i razgovor Blokada – tri godine kasnije.

Detaljan raspored izlaganja možete preuzeti na stranicama Akademske solidarnosti.

KP / Akademska solidarnost 

 
Objavljeno
Objavljeno

Povezano