Zapaženi kratki filmovi

Najmlađa hrvatska kinematografija bit će predstavljena na Međunarodnom festivalu kratkometražnog filma u Clermont-Ferrandu i Short Film Marketu.

animirani_otac_630

Na 35. izdanju Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u Clermont-Ferrandu, od 1. do 9. veljače, hrvatska je kinematografija prisutna u natjecateljskom i popratnom programu festivala, kao i u raznim aktivnostima jednako važnog Short Film Marketa, od 2.do 8. veljače, koji svake godine okuplja najvažnije aktere kratkometražne filmske scene.

U međunarodnom natjecateljskom programu festivala prikazat će se animirani Otac nastao u bugarsko-hrvatsko-njemačkoj suprodukciji, svojevrstan omnibus isprepletenih priča šestero redatelja – Ivana Bogdanova, Moritza Mayerhofera, Asparuha Petrova, Veljka Popovića, Rositse Raleve i Dmitryja Yagodina. Radi se o hibridu animiranog i dokumentarnog filma, čijih se šest priča vrti oko nikad ostvarenih razgovora između djeteta i njegova oca. Suradnja između Clermont-Ferranda i Zagreb Film Festivala započela je na 10. izdanju zagrebačkog festivala kada je Clermont-Ferrand predstavio program najistaknutijih kratkometražnih filmova snimljenih u posljednjih nekoliko godina. Ove će godine ZFF na Clermont-Ferrandu predstaviti nekoliko laureata iz programa Kockice: Terarij Hane Jušić, Babysitter Ivana Sikavice, Komba Tina Žanića i Hladna fronta Uroša Živanovića.

Festival prati i Short Film Market, najveći sajam namijenjen kratkom metru gdje će Hrvatski audiovizualni centar imati štand na kojem će zainteresirani filmski profesionalci moći dobiti informacije i prikupiti publikacije o suvremenoj hrvatskoj kinematografiji. U sklopu sajma održava se i koprodukcijski forum kratkometražnog filma Euro Connection 2013. na kojem će ove godine sudjelovati redateljica, producentica i scenaristica Irena Škorić s projektom Ponoćno sivo, 15-minutnim filmom u režiji Branka Ištvančića. Također, izbor iz ovogodišnje kratkometražne produkcije bit će dostupan i u festivalskoj digitalnoj videoteci.

Izvor: havc

Objavljeno
Objavljeno

Povezano