Zagrebačka filmska jesen

Na konferenciji za novinare u kinu Europa najavljeno je ovogodišnje, deveto izdanje Zagreb Film Festivala.

tiranosaur_480
Festival će se održati od 16. do 23. listopada na nekoliko zagrebačkih lokacija: u kinima Europa i Tuškanac, Dokukinu Croatia, u Plesnom centru te u Muzeju suvremene umjetnosti.  
“Unatoč 20-postotnom smanjenju budžeta, i ove će godine u drugoj polovici listopada na zagrebačkim kino platnima domaću publiku dočekati bogat presjek debitantskih ostvarenja autora i autorica diljem svijeta. U narednih nekoliko dana očekuje nas zaključivanje filmskog programa koji ove godine, uz jedan festivalski dan više, uključuje oko devedeset naslova raspoređenih u sedam programa”, najavio je direktor festivala Boris T. Matić.  
Iz glavnog dugometražnog programa izdvaja se prvijenac britanskog glumca Paddyja Considinea, film Tiranosaur, nagrađen na ovogodišnjem festivalu u Sundanceu za najbolju režiju te posebnim priznanjem žirija za glavne uloge. Riječ je o adaptaciji nagrađivanog autorovog kratkog filma Dog Altogether, a govori o neobičnoj ljubavnoj priči između alkoholičara i kršćanske humanitarke. Film Bagremi debitantski je uradak argentinskog redatelja, scenarista i producenta Pabla Giorgellija. Film ceste o vozaču kamiona i njegovih dvoje suputnika na 1500 kilometara dugom putu od paragvajskog Asuncióna do argentinskog Buenos Airesa, s lakoćom je pronašao put do ovogodišnjeg Toronta, San Sebastiána i Cannesa na kojem je i nagrađen za najboljeg debitanta (Caméra d’Or). 
Dokumentarni program među ostalim naslovima uključuje hrvatsku premijeru filma Marijine Željke Sukove, a temu blisku domaćoj publici koju ove godine očekuju stranački izbori, donosi politički dokumentarac Afrički izbori u kojem autor Jarreth J. Mertz otkriva gotovo karnevalsku atmosferu u pozadini političke kampanje predsjedničkih izbora 2008. u  Gani. 
Bogat popratni program uključuje otprije poznate i popularne programske cjeline, ali i potpuno nove atraktivne filmske programe. “Program Velikih 5 donosi aktualne filmske uspješnice iz pet europskih kinematografija – tako će publika, kao i prijašnjih godina, imati priliku pogledati aktualne filmove iz Španjolske, Francuske, Italije, Njemačke i Velike Britanije, s napomenom da se ove godine u sklopu predstavljanja EUNIC mreže prikazuje i film iz Austrije, kao šeste članice ovog europskog udruženja. Moj prvi film ove godine u fokus stavlja prvijence autora bogate danske kinematografije, a uključuje ostvarenja renomiranih autora današnjice poput Larsa von Triera, Susanne Bier i Thomasa Vinterberga te po prvi puta uključuje i kratkometražne uratke istih autora. Program Kockice donosi aktualne kratkometražne produkcije domaćih autora i autorica, dok Bibijada uključuje filmske hitove za one najmlađe. Dva zanimljiva nova ovogodišnja programa publici nude nesvakidašnju priliku da pogledaju komunističke vesterne i edukativni erotski film. Seksualna edukacija na filmu program je u selekciji filmskog kritičara Daniela Rafaelića koji predstavlja filmove snimljene kroz 20. stoljeće u različitih društvenim prilikama, a kojima je cilj edukacija o seksualnosti. Program Red Westerns predstavlja filmove iz specifičnog žanra komunističkog vesterna snimljenih u istočnoj Europi tijekom 1960-ih i 1970-ih godina prošlog stoljeća, a koji su funkcionirali kao odgovor komunista na ‘dekadentni’ žanr američkih vesterna. Potonji je program realiziran u suradnji sa Ludmilom Cvikovom i filmskim festivalom u Rotterdamu”, najavio je izvršni direktor Hrvoje Laurenta.  
Međunarodna suradnja ove je godine posebno intenzivirana kroz predstavljanje nekoliko relevantnih europskih festivala. “Pored spomenute suradnje s festivalom u Rotterdamu, ove godine predstavit ćemo festivale goEast iz Wiesbadena kao i jedan od najvećih finskih festivala kratkometražnog filma, Tampere Film Festival. Cilj ove suradnje jest predstaviti i promovirati domaće filmove iz programa ZFF-a na budućim izdanjima goEast i Tampere Film Festivala. Na taj način Zagreb Film Festival aktivno pridonosi europskoj promociji hrvatske kinematografije. Sljedeće godine takav će vid suradnje biti realiziran s još jednim prestižnim europskim festivalom, portugalskom Festroiom“, dodao je Matić. Na ovogodišnjem festivalu održat će se i nekoliko značajnih međunarodnih filmskih događanja: u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom, Upravni odbor Europske filmske akademije ove će se godine sastati u Hrvatskoj, a u suradnji s MEDIA deskom Hrvatske, radionica Moving Danes okupit će ključne ljude iz danske filmske industrije.
Filmovi se u natjecateljskom programu, kao i svake godine, natječu za Zlatna kolica za najbolji dugometražni, kratkometražni te dokumentarni film, kao i za najbolji hrvatski film iz programa Kockice. Pored spomenutih, ove godine po prvi puta uvodi se i Nagrada publike čiji je sponzor T-Com. Kompletan festivalski program i raspored projekcija bit će objavljen desetak dana uoči početka festivala. 
Izvor: ZFF / Foto: Paddy Considine, Tyrannosaur
Objavljeno
Objavljeno

Povezano