Zabava, svirka, fešta, tulum, igranka

Nađimo se u Močvari i za petnaest godina!

mocvara_centar_630 15. godina Močvare, Centar za dokumentiranje nezavisne kulture

U svojih prvih petnaest godina Močvara je prošla zanimljiv put. “Selili smo se iz prostora u prostor, klub je dva puta bio zatvoren, huligani su nas napadali bejzbol palicama, poplave su nam prijetile, a recesija (kao i svima ostalima) nam i dalje visi iznad glave poput Damoklova mača. Bez obzira zanima li vas glazba, film, kazalište, radionice ili neki peti tip zabave, Močvara je kroz sve ove godine bila otvorenih vrata i pokušavala održavati na životu urbanu kulturu u svim njenim različitim oblicima, žanrovima i strujama. Dan-danas je naš klub jedno od rijetkih mjesta u kojem svoje stanište podjednako nalaze ljudi dijametralno suprotnih životnih stavova i svjetonazora bez ikakvih netrepeljivosti, a u kojem je ulaz bio zabranjen samo rasizmu, homofobiji, ksenofobiji i svima onima koji žele nasilno ograničavati tuđe slobode! Nadamo se da je zbog nas Zagreb barem malo bolje i šarenije mjesto. Rođendan ćemo proslaviti onako kako smo do sada živjeli te onako kako planiramo i nastaviti: uz zabavu, svirku, feštu, tulum, igranku, zeku-peku, punih čaša i urlajući iz sve snage!”, najava je proslave petnaest godina Močvare koja će trajati od 6. do 9. lipnja.

Sva četiri dana proslave moći ćete pogledati izložbu Močvarinih plakata. Vizualni identitet kluba od samih je početaka bio utemeljen na ilustracijama Igora Hofbauera i grafičkom dizajnu pokojnog Ivice Baričevića – Bare. Hofove ilustracije su i danas prva asocijacija na klub i njegove aktivnosti, kako u Zagrebu i Hrvatskoj, tako i u inozemstvu. Vremenom su vizualni segment kluba proširili i obogatili i ilustrator Ivan Eror te dizajneri Tomislav Turković, Tomislav Vranić, Danijel Sikora, Marko Matošić, Slobodan Alavanja, Darko Kujundžić i drugi. Močvarine plakate trenutno možete vidjeti u klubu Booksa u sklopu Centra za dokumentiranje nezavisne kulture. O grafičkom dizajnu kluba Močvara razgovarali smo 2010. godine sa Slobodanom Alavanjom, Igorom Hofbauerom i Darkom Kujundžićem, a tekstom smo obilježili deset godina Močvare. O prvim godinama Močvare možete čitati i u intervjuu Danijela Sikore Sixa u našoj rubrici U fokusu.

U petak, 6. lipnja od 20 sati na terasi Močvare, unutar kluba, u maloj dvorani Pogona Jedinstvo te Paklenoj kotlovnici očekuje vas party, a u subotu, 7. lipnja, koncert i Dirty Dancing te sickodelic party. U nedjelju, 8. lipnja, od 10 ujutro na nasipu održat će se zmajarska radionica i kazališna predstava, tamo ćete moći pronaći info-pulteve Sindikata biciklista i Zelene akcije koja će izložiti i predmete i suvenire od posebnog značenja koji su obilježili povijest, aktivizam i veliki broj njihovih poduhvata. Najavljen je i tradicionalni Močvarin sajam ploča i stripova, 21. po redu. Na nasipu će se održati i posebno izdanje Začarane Močvare, a unutar kluba Turbina – sentimentalna turbo tribina o posljednjih 15 godine Močvare te Pesničenje, trening aktivne poezije u sklopu programa Književnost u Močvari. U ponedjeljak, 9. lipnja, Žedno uho dovodi Damiena Jurada, a Galerija Močvara predstavlja novo izdanje Sound Art Inkubatora.

Ne propustite!

M.M. / Močvara

Objavljeno
Objavljeno

Povezano