Za aktivnu mladu populaciju

Filmaktiv u suradnji s lokalnim partnerima organizira radionice video aktivizma na Cresu, Rabu i Murteru.

levijatan_filmaktiv_630

Filmaktiv je riječka neprofitna organizacija osnovana s ciljem razvoja nezavisne kulture i poticanja društvene promjene putem neformalne edukacije, produkcije i promocije audiovizualne umjetnosti te suradnje s drugim organizacijama i zainteresiranim građanima. Snažno orijentiran prema društveno angažiranom filmu, Filmaktiv od 2001. godine realizira brojne radionice dokumentarnog filma u Rijeci i Hrvatskoj, poput radionice open source videa, dokumentarno-aktivističkog filma, te Medialaba, školice audio/video novinarstva. Trenutno privode kraju realizaciju projekta pod nazivom Primijenjeni video, niz cjelogodišnjih radionica čiji je cilj podučiti polaznike aplikaciji videa u druge medije radi stvaranja novih značenja u raznim sferama kulturnog i urbanog krajolika.

Projekt Otoci 2013 direktni je sljednik pilot projekta iz 2006. godine koji se tijekom godina sistemski i metodološki razvijao i nadopunjavao, pokrivši otoke Krk, Rab, Cres, Lošinj, Murter i Brač, a nastao je suradnjom s Fade In-om iz Zagreba. Tijekom dva vikenda na intenzivnim radionicama mladi će otočani učiti kako osmisliti, snimiti, montirati i plasirati kratki dokumentarni film koji govori u nekom lokalnom problemu. U suradnji s udrugama Ruta iz Cresa, Argonauta iz Murtera i Kocka iz Raba radionice će biti održane u ožujku u Cresu, u travnju u Murteru te nakon ljetne sezone u listopadu u Rabu.

Marta Batinić, predsjednica udruge Filmaktiv, objašnjava zašto su baš otoci u fokusu ovoga projekta: “Pogotovo u jesenskom i zimskom razdoblju, hrvatski otoci obilježeni su kao neaktivna i zapostavljena područja. Svakojaka centralizacija i višegodišnje zanemarivanje ulaganja u intelektualni i društveni kapital otočana tijekom čitave godine za posljedicu imaju iseljavanje, ogorčenost i apatiju. Najugroženija skupina otočana su mladi: bez kvalitetnog ulaganja u njihov razvoj, suočavaju se sa životom bez zdravih alternativa. Mladi na otocima dvostruko su izolirani, uobičajeno teško uklapanje u zajednicu dodatno je potencirano izolacijom same zajednice, posebno izvan ljetnih mjeseci. Ti mladi ljudi nemaju ni približno one mogućnosti za kulturno i kreativno djelovanje kao njihovi vršnjaci u jednako velikim mjestima na kopnu”.

Namjera je programa osnažiti mlade otočane, izvesti ih iz pozicije konzumenata medija i uvesti ih u svijet medijske produkcije, potaknuti ih na samoorganizaciju i ojačati njihovu poziciju u društvu u odnosu na vršnjake s kopna. Ciljana skupina su osnovnoškolci, od petog do osmog razreda, te srednjoškolci. “Odlučili smo se na pristup u kojem otprilike svake tri godine idemo na isto mjesto, izvan turističke sezone, i radimo s mladima koji tu žive i školuju se. Počeli smo s kvarnerskim otocima zbog blizine i troškova, no nadamo se proširiti program i na druge otoke i tako raditi cikluse u kojima bismo isti otok pokrivali svaku treću godinu, kako stasaju nove generacije”, pojašnjava Batinić.

Zašto baš video aktivizam? Marta Batinić ovako rezimira: “Aktivna alternativa televiziji jest video. Video kao medij koristi sve elemente televizijskog jezika, koji je mladima poznat na receptivnom nivou, a po svojoj je prirodi otvoren i pogodan za brzu distribuciju. Uz praktične vještine ovladavanja tehnologijom i teorijskim znanjem, program radionica obuhvaća kritičko promišljanje društvenog konteksta, mikro-sociološka razmatranja i artikulaciju emocija i stavova, te mnoge druge segmente bliske mladima. Dosadašnje iskustvo pokazalo je nemali širi društveni utjecaj ovakvih programa. Mnogi od polaznika ostali su i dalje aktivni u svojoj zajednici te s mnogima i danas održavamo kontakte”.

Ovaj neformalni obrazovni projekt besplatan je za sve polaznike.

Filmaktiv je dio Saveza udruga Molekula u sklopu kojeg djeluje i zajednički vodi istoimeni prostor te član Saveza udruga Klubtura u okviru kojeg provodi aktivnosti u partnerstvu s drugim srodnim organizacijama. Intervju s Filmaktivovim Marinom Lukanovićem možete čitati u Kulturpunktovoj Abecedi nezavisne kulture.

M.M.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano