Vratimo kritiku u medije!

Pratite umjetnost i razmišljate o njoj kritički? Svoje ste mišljenje voljni iznijeti javno? Smatrate da u medije treba vratiti kritiku? Uključite se u projekt Criticize this!

crticize this_naslovna_500_343
Regionalni partnerski projekt Criticize this! bavi se edukacijom mladih kritičara iz područja književnosti, vizualnih i izvedbenih umjetnosti te propitivanjem uloge umjetnosti u suvremenom društvu. 
Kroz edukacijske module, mentorski rad, predavanja međunarodnih stručnjaka, susrete s umjetnicima i kontinuirano kritičko pisanje o suvremenoj umjetničkoj produkciji, sudionici projekta Criticize this! bavit će se suvremenom umjetnošću koja je i sama kritična prema stvarnosti u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji. Cross-over pristupom tj. bacanjem pogleda u susjedno dvorište, projekt će protresti ustaljene obrasce i ponuditi nova iščitavanja suvremene umjetničke produkcije na ovim prostorima.
Projekt uključuje pisanje kritika uz mentorski rad, studijska putovanja po regiji i objavljivanje kritika i eseja na partnerskim portalima (Booksa.hr, ElektroBeton.net, Kulturpunkt.hr, Plima.org i Seecult.org) i u podlistku koji će izlaziti uz tjednik Novosti (Hrvatska) te dnevnike Danas (Srbija) i Pobjeda (Crna Gora). Kritike i eseji sudionika projekta bit će honorirani, a svi troškovi putovanja pokriveni. 
Prvi edukacijski modul bit će održan u Beogradu od 29.9. do 2.10. i primit će 11 polaznika: 4 za književnu kritiku, 3 za vizualne umjetnosti i 4 za izvedbene umjetnosti, koji će sudjelovati u projektu naredna 4 mjeseca. 
Kriteriji:

 • pravo sudjelovanja imaju svi mladi kritičari iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore,  Hrvatske i Srbije;
 • sudionici ne smiju biti stariji od 35 niti mlađi od 18 godina;
 • sudionici moraju biti spremni obavezati se na edukaciju i rad u trajanju od 4 mjeseca (od 29.9.2011. do 31.1.2012.);
 • odlično poznavanje engleskog jezika;
 • potrebno je poslati:
  • kratak CV s kontakt podacima (e-mail, broj mobitela),
  • kritiku iz područja za koje se prijavljuje (3.600 – 6.000 znakova),
  • osvrt na položaj kritike u suvremenom društvu (3.600 – 6.000 znakova).
Prijave treba poslati na e-mail: project.criticizethis@gmail.com najkasnije do 12.9.2011. s naznakom ‘Criticize this! Prijava na 1. edukacijski modul’.
Nepotpune prijave neće se uzimati u obzir. Odabrani polaznici o rezultatima natječaja bit će obaviješteni e-mailom najkasnije do 20.9.2011. 
Projekt Criticize this! osmislile su organizacije Kulturtreger i Kurziv iz Zagreba (Hrvatska), KPZ Beton i SEEcult.org iz Beograda (Srbija) te Plima iz Ulcinja (Crna Gora). Nositelj projekta je udruga Kulturtreger iz Zagreba.
Projekt se provodi u sklopu programa Kultura 2007-2013 Europske Komisije, a uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Ministarstva kulture Republike Srbije

Više informacija o projektu potražite ovdje, a tekst Andreja Nikolaidisa u kojem nudi odgovor na pitanje zašto je potrebno kritički razmišljati i pisati možete pročitati na sljedećem linku.  

Objavljeno
Objavljeno

Povezano