Vrijeme za novu državu

U Londonu je najavljena velika izložba Neue Slowenische Kunst.

nsk_passport_630

Zahvaljujući londonskoj zakladi Calvert 22, u Ujedinjenom kraljevstvu bit će organizirane dvije izložbe posvećene jednom od najutjecajnijih regionalnih umjetničkih pokreta druge polovice 20. stoljeća – Neue Slowenishe Kunst (NSK), koju su ranih ’80-ih osnovali članovi skupina Laibach, IRWIN i kazališta Sestre Scipion Nasice. Na ovoj izložbi londonska publika će od 4. travnja do 24. lipnja moći pogledati izložbu posvećenu slovenskoj grupi IRWN kao i seriju radova građana Države NSK.

Pod naslovom Time for a new state organizirana je prva velika izložba grupe IRWIN u Ujedinjenom kraljevstvu. Temeljna teza koja se provlači kroz rad grupe IRWIN jest da slika nikada nije neutralana, kao što nije od značenja oslobođen ni prostor u kojem se prikazuje. U svojim umjetničkim projektima, IRWIN se opetovano bavi poviješću Evrope, posebno dijalektikom avangarde i totalitarizma. Londonskom izložbom bit će obilježena dvadeseta godišnjica IRWIN-ova projekta NSK Moscow Embassy te će se prikazati posebne adaptacije ranijih radova iz Was ist Kunst? serije, kao i Est Art Map koji se obraća problemu isključivanja suvremene istočnoevropske umjetnosti iz kanona modernizma. Izložbom kurira Lina Džuverović.

Druga izložba koja je također organizirana u prostoru zaklade Calvert 22, sastoji se od izabranih NSK Folk Art radova, to jest raznorodne kolekcije koju čine djela građana NSK Države. Ovu virtualnu državu osnovanu 1992. godine, danas čini više od četrnaest tisuća građana sa svih kontinenata, koji osim što posjeduju NSK putovnicu, također voljno sudjeluju u rastućim inicijativama koje globalno organizira “njihova matica”.

Kako je najavljeno, u sklopu londonske izložbe izdavat će se putovnice Države NSK, čitat će se tekstovi nastali u sklopu projekta te će biti organizirani razgovori i projekcije filmova. Također, Saša Nabergoj iz SCCA Ljubljana održat će radionicu naslova Samo-historizacija kao umjetnička praksa, koja dolazi kao uvod u širu raspravu na jednodnevnom simpoziju Arhiva kao Strategija: Razgovori o Samo-historizaciji na Istoku. O NSK, kao i umjetnosti Istočne Evrope, tom će prilikom govoriti Charles Esche, Gediminas Gasparavičius, IRWIN, Saša Nabergoj, Milena Tomić i Jonah Westerman.

Zaklada Calvert 22 je neprofitna zaklada posvećena prezentaciji suvremene umjetnosti i kulture koja dolazi s područja bivšeg SSSR-a i Istočne Evrope. Više o izložbi i popratnom programu možete saznati na njihovim stranicama

P. N. / Calvert 22 

 

 

Objavljeno
Objavljeno

Povezano