Vama na usluzi!

Izložba Umjetnost i rad u Tehničkom muzeju ilustrira pristupe umjetnika nagloj transformaciji procesa rada te u raspravu uključuje rizike koje donose trenutni oblici rada.

paci_turn_on_630Adrian Paci, Turn On, 2004, video

Tehnički muzej u Zagrebu predstavlja izložbu Vama na usluzi – umjetnost i rad kojom umjetnici uspostavljaju dijalog između umjetnosti i tehnologije te analiziraju aspekte rada u kontekstu aktualne ekonomske i društvene krize u Srednjoj i Istočnoj Europi. Izložba ilustrira pristupe umjetnika nagloj transformaciji procesa rada, u poseban fokus stavlja utjecaj mehanizacije života na pojedinca, te u raspravu uključuje prilike i rizike koje donose trenutni oblici rada.

Otvorenje je najavljeno za 27. ožujka i uključuje performans moldavskog umjetnika Pavela Braile kojim će odati počast pisaćoj mašini i pozvati posjetitelje da simultano pišu na starim pisaćim strojevima. Ista intervencija izvedena je na otvorenju izložbe u Tehničkom muzeju u Beču.

 

Umjetnici Pavel Braila, Anna Jermolaewa, Daniel Knorr i Ulrike Lienbacher pozvani su predstaviti umjetnost na temu rada, a njihovi će radovi i umjetničke intervencije biti integrirani u stalni postav Tehničkog muzeja. Video radovi Haruna Farockog, Adriana Pacija i Anne Tallentire upotpunjavaju cjelokupni događaj.

Umjetnici se u svojim radovima dotiču nekoliko pitanja. Kako se rad mijenja? Kada je rad privilegija, a kada teret? Što znači da je radni proces automatiziran? Jesu li društvo temeljeno na znanju i uslužna ekonomija budućnost rada? Što znači biti fleksibilan i mobilan? Na koji način rad i nezaposlenost utječu na našu vlastitu percepciju?

“Radovi s jedne strane reflektriraju trenutna društveno-politička pitanja, poput tržišta rada, fleksibilnosti i migracija, a s druge strane istražuju razlike između radnih procesa koji zahtijevaju specijalističko znanje i onih koji zahtijevaju intenzivan razvoj osoblja, poput uslužnih djelatnosti. Međuovisnost austrijskog tržišta rada s onima Srednje i Istočne Europe u ovom kontekstu igra važnu ulogu”, naglasila je Christiane Erharter, koja uz Silviu Eiblmayr kurira izložbu nastalu na temelju inicijative Tehničkog muzeja u Beču i ERSTE Zaklade.

Izložba će biti otvorena do 30. rujna u Tehničkom muzeju u Zagrebu, a više potražite ovdje.

M.M. / Tehnički muzej

Objavljeno
Objavljeno

Povezano