Umjetnost i poljoprivreda

Njemačka kustosica Anne Kersten održat će predavanje u sklopu projekta Jestivi grad kojeg organizira Goethe-Institut Kroatien.

mlijeko_HDLU_630

Goethe-Institut Kroatien još se od 2010. godine bavi odnosom kulture i klimatskih promjena. Ovogodišnji projekt Jestivi grad, koji u tri dana trajanja postavlja pitanja opskrbljivanja grada svježom, biološki uzgojenom hranom, uvoza jeftine hrane lošije kvalitete, bacanja hrane te predstavlja projekt najavljenog društvenog vrta u Zagrebu, nastavlja seriju predavanja, projekcija i diskusija na temu ekologije i održivog razvoja. 

U sklopu ovog projekta u Zagrebu gostuje i njemačka kustosica Anne Kersten koja će 28. veljače u 20 sati u institutu održati predavanje naslova Hungry City. Umjetnost i poljoprivreda. Kerstin će tom prilikom govoriti o radovima i umjetnicima predstavljenim na izložbi Hungry City koju je, zajedno sa Stéphane Bauer, lani postavila u galeriji Kunstraum Kreuzberg /Bethanien u Berlinu.

Na prošlogodišnjoj međunarodnoj skupnoj izložbi Anne Kersten i Stéphane Bauer okupile su 19 umjetničkih pozicija koje tematiziraju poljoprivredu te promišljaju različite aspekte proizvodnje i poskrbe hranom. Suvremene forme, poput rural arta i projekata urbane poljoprivrede, pokazuju kako umjetnost o ovoj temi promišlja, te zauzima odmak od stereotipiziranog pogleda na gradski i seoski prostor. Radovima umjetnika mlađe generacije, kustosice su na berlinskoj izložbi pridružile i rješenja iz 1960-ih i 1980-ih godina, pokazavši kako tema agrikulture u umjetnosti nije nova. Kroz instalacije, videa, crteže i fotografije, izložba Hungry City ponudila je opsežan pregled aspekata poljoprivrede u suvremenoj umjetnosti od 1960-ih naovamo.  

U okviru izložbe berlinske izložbe, hrvatska umjetnica Kristina Leko pokazala je svoj je komunikacijski projekt Mlijeko. Započet u sklopu UrbanFestivala 2002. godine, projekt Mlijeko nastojao je poboljšati položaj zagrebačkih mljekarica, utječući na javno mnijenje i na administrativne i zakonske odluke, kao i potaknuti nastanak platformu za samoorganizaciju mljekarica. 

Osim, zasigurno zanimljivog predavanja Anne Kersten, u sklopu trodnevnog projekta Jestivi grad koji će biti održan u Goethe Institutu od 28. veljače do 2. ožujka, moći ćete prisustvovati i predavanju ekološkog aktivista Ivana Gregova koji će predstaviti koncept permakulture i ponuditi praktične savjete za život u gradu, te pogledati višestruko nagrađivanog dokumentarni film o bacanju hrane Taste the Waste Valentina Thurna, nakon kojeg je zakazana diskusija o uvozu jeftinije hrane, njezinoj kvaliteti i mogućnostima lokalne proizvodnje. Za kraj Jestivog grada najavljena je i moderirana šetnja sa Sašom Šimpragom kroz planirani društveni vrt Lakun. 

Sva događanja su besplatna, a prijava nije potrebna. Program Jestivog grada pronađite ovdje.

KP / Foto: S izložbe Sir i vrhnje

Objavljeno
Objavljeno

Povezano