Umjetnička vrtna kućica

Lauba je pokrenula novi projekt u partnerstvu s časopisom Život umjetnosti.

lauba_630

Tijekom 2013. godine Lauba i Život umjetnosti organiziraju seriju razgovora o umjetničkim temama koji, uz poticanje kulture dijaloga, namjeravaju obuhvatiti mnoge teme koje ne stignu biti obrađene na izložbama ili u časopisu. Događanja i aktera na sceni je mnogo, a dio sadržaja bit će podijeljen s publikom putem internetske stranice. Razgovori će biti popraćeni prezentacijama umjetničkih projekata, projekcijom filmova te pokojom izvedbom uživo.

Projektom Umjetnička vrtna kućica želi se potaknuti razgovor o raznim umjetničkim temama, a prvi je dijalog rezerviran za profesionalce iz područja vizualne umjetnosti. U prvom razgovoru u Laubi, 26. ožujka u 20 sati, o suvremenim splitskim umjetničkim praksama govorit će Dragoslav Dragičević, Sandra Križić Roban, Suzana Marjanić, Jelena Pašić, Viktor Popović, Dalibor Prančević, Lana Stojićević, Vanja Žanko i Loren Živković Kuljiš.

“U vremenu kad se reprezentacija Splita ponajprije svodi na picigin na Baćama, te distrofiranu i netransparentnu gradsku političku elitu, pokušali smo ispitati uvjete i mehanizme kulturne produkcije, susresti aktivne i angažirane pojedince i kolektive te ponuditi neku drugu, paralelnu, isto tako vjerodostojnu sliku grada pod Marjanom”, objašnjavaju iz Laube razlog odabira Splita kao prvog “sugovornika” projekta: “Kako obnoviti kulturne veze dva najveća grada u Hrvatskoj? Koje institucije mogu ostvariti suradnje? Koje umjetnike bismo voljeli vidjeti u Laubi? Pričat ćemo o iskustvu umjetnika koji održavaju redovite kontakte sa Zagrebom i pokušat ćemo otvoriti pitanja novih poznanstava i novih komunikacija”.

Inicijatorica je projekta u Laubi Sandra Križić Roban, priznata istraživačica suvremene umjetnosti i fotografije. Glavna je i odgovorna urednica časopisa Život umjetnosti od 2000. godine, časopisa za suvremena likovna zbivanja, posvećenog raznovrsnim vidovima suvremene umjetničke prakse u Hrvatskoj, regiji i šire, s tradicijom kontinuiranog izlaženja od 1966. godine. Objavljuje ga Institut za povijest umjetnosti u Zagrebu dvaput godišnje kao dvojezično izdanje.

Izvor: lauba

Objavljeno
Objavljeno

Povezano