U očima javnosti

U New Yorku će biti održana samostalna izložba radova Tomislava Gotovca na kojoj će biti predstavljeni neki rjeđe izlagani ili do sada nikada izloženi umjetnikovi radovi.

gotovac_630

Javno i intimno (Public and Intimate) naslov je izložbe radova Tomislava Gotovca koja će biti održana od 22. svibnja do 21. lipnja u galeriji Alexander Gray Associates u New Yorku. Gotovac je tijekom svoje dugogodišnje umjetničke karijere upravo toj temi pridavao posebnu pažnju – žestoko braneći pravo na intimu kao duboki izraz ljudske egzistencije, umjetnik se jednako odlučno borio protiv lažnog i nametnutog morala. Ističući pravo na osobnu slobodu, Gotovac je sebe, svoje tijelo i vlastitu intimu bez zadrške izlagao pogledu javnosti. Njegov rad, realiziran u mediju filma te vizualnih i izvedbenih umjetnosti, snažno je obilježio prostor bivše Jugoslavije i stekao široki krug štovatelja. 

Izložba kronološki pokriva dugo vremensko razdoblje umjetnikovog djelovanja, od najranijih akcija izvedenih početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća pa do radova s kraja umjetnikovog opusa nastalih 2008. godine. Tako će biti izložene akcije izvedene u Zagrebu (Udisanje zraka, 1962.) i u Beogradu (Ruke, Kofer, 1964.), zabilježene u formi foto-sekvenci, koje su rani primjeri upotrebe tijela u umjetničkom stvaralaštvu. Gotovac je vrlo rano zaključio da je upravo njegovo vlastito tijelo idealan umjetnički materijal i tim stavom i radovima postao jedan od prvih umjetnika body arta. Nakon ranih akcija, koje su izvođene pred malobrojnom publikom, Gotovac se okrenuo prema direktnom djelovanju u javnom prostoru.

Grad je postao umjetnikova idealna pozornica, a slučajni prolaznici brojna i intrigantna publika. Niz akcija izvedenih tijekom sedamdesetih i osamdesetih godina izazvao je veliku pažnju u javnosti te su umjetniku priskrbile kultni status na lokalnoj umjetničkoj sceni. Stoga će biti prikazane ključne akcije te faze rada, koje su se odvijale na ulicama Beograda (Streaking: trčanje gol centrom grada, 1971.), Zagreba (Zagreb, volim te!, 1981.) i Osijeka (Govorenje: Rio Bravo, 1982.). Iz kasnog razdoblja njegovog stvaralaštva bit će izložena i fotografska serija Foxy Mister, provokativno djelo gdje umjetnik pred fotoaparatom Tomislava Čuveljaka ponavlja poze ženskog modela iz pornografskog časopisa. Na izložbi će biti predstavljeni i radovi iz foto-serije privatnih akcija koje je Gotovac izveo u suradnji s fotografom Žarkom Vijatovićem, koji je ujedno i kustos ove izložbe.

Osim foto-radova, izložba pruža uvid u Gotovčevu filmske djelatnosti i predstavlja izbor kolaža nastalih šezdesetih i sedamdesetih godina. Izložba je zaokružena izborom tiskanih materijala (novina, pozivnica, razglednica, kataloga) koje su umjetniku pružali nove mogućnosti kreativnog djelovanja, čime se naglašava da je Gotovac prvi umjetnik na ovom području koji je svjesno i vrlo precizno koristio masovne medije kao teritorij svoga djelovanja.

Ova izložba je organizirana u suradnji Instituta Tomislav Gotovac i Galerie Frank Elbaz iz Pariza. Djelatnost Instituta Tomislav Gotovac usmjerena je na čuvanje, stručnu obradu, prezentaciju i promociju umjetničkog opusa ovog multimedijalnog umjetnika. Projekcije filmova na izložbi realizirane su u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom.

Izvor: Institut Tomislav Gotovac

Objavljeno
Objavljeno

Povezano